Mijović pisao Dušku Markoviću: O zakonu se informišem iz medija

"Ovim se ne pokazuje samo deklarativno opredjeljenje za saradnju sa civilnim sektorom"
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2013. 17:11h

Direktor Nevladine organizacije "4 Life" Saša Mijović uputio je juče potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Dušku Markoviću protestno pismo, zbog, kako je naveo, institucionalne diskriminacije predstavnika civilnog sektora.

Mijović, koji je član radne grupe za izradu Predloga zakona o izvršenju alternativnih sankcija, za aktivnosti i rezultate te grupe saznao je sa sajta Ministarstva pravde i iz pojedinih štampanih medija.

U pismu poslatom Markoviću ističe nezadovoljstvo dosadašnjim učešćem, odnosno neučešćem u radnoj grupi za izradu Predloga zakona o izvršenju alternativnih sankcija, koji je sada preimenovan u Nacrt Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu.

Mijović dodaje da je 19. septembra objavljen poziv za Javnu raspravu o nacrtu zakona i da on kao član radne grupe nije imao bilo kakve informacije, niti ga je bilo ko iz radne grupe ikada kontaktirao po pitanju učešća i doprinosa izradi tog nacrta.

"Nakon što je 22. 10. 2012. godine objavljen Javni poziv za predlaganje kandidata za Radnu grupu za izradu teksta Predloga zakona o izvršenju alternativnih sankcija i nakon što je dostavljena dokumentacija u skladu sa Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa držav n e uprave i nevladinih organizacija, obaviješten sam da sam izabran za člana radne grupe. Poslije toga ni jednom od strane Ministarstva pravde nijesam kontaktiran ni obaviještavan o toku izrade Nacrta Zakona, iako sam se interesovao. Ovakvo ponašanje institucija prema prema civilnom sektoru vrijeđa i umanjuje doprinos koji pružamo razvoju crnogorskog društva i smatram da je ovo klasičan primjer institucionalne diskriminacije predstavnika civilnog sektora", napisao je Mijović.

Istakao je da se takvim odnosom prema predstavniku civilnog sektora, koji je član radne grupe za izradu veoma bitnog Zakona, obesmišljava proces učešća predstavnika civilnog sektora u radnim tijelima i sam institut radne grupe koncipiran na taj način.

"Ovakvim vidom (ne)saradnje se ne pokazuje ništa drugo nego samo deklarativno opredjeljenje za saradnju sa civilnim sektorom koje u svakom slučaju ne doprinosi izgradnji povjerenja između organizacija civilnog dr uštva i institucija. Takođe Vas obavještavam da ovakva praksa nije imanentna samo Ministarstvu na čijem ste čelu, već nažalost i ostalim ministarstvima. S tim u vezi kao potpredsjednika Vlade Vas pozivam da uložite napor i ukažete čelnicima i ostalih ministarstava da se sa ovom praksom najzad prekine. Kao što znate, predstavnicima NVO 4 Life nikada nije bila namjera da opstruiraju bilo koji proces koji je od interesa za ciljnu grupu kojoj pomaže i poboljšanje njihovog položaja u crnogorskom dr uštvu. Jedina namjera kao člana radne grupe mi je bila da dam svoj doprinos kvalitetnijoj izradi zakonskog okvira koji, između ostalog, tretira pitanje zavisnika/ca od droga kao jedne od najugroženijih grupa u Crnoj Gori", piše u Mijovićevom protestnom pismu.

Bonus video: