Na Dan vojske Mornarica dobila vrijedan operativni centar

"Možemo biti ponosni na ocjene koje naši vojnici dobijaju u tim misijama", kazala je Pejanović-Đurišić
216 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2013. 15:27h

Polaganjem vijenaca na spomenik u Tuđemilima i otvaranjem Nacionalnog mornaričkog operativnog centra u Komandi Mornarice VCG, u Baru je svečano obilježen Dan Vojske Crne Gore.

Ističući da ovaj dan simbolizuje vjekovnu borbu Crne Gore za slobodu, nezavisnost i dostojanstven život njenih ljudi, premijer Milo Đukanović je ispred zgrade Komande Mornarice VCG rekao je da je sedmi oktobar “jedan od onih datuma koji su u slavnoj crnogorskoj istoriji upisani zlatnim slovima”, te da se s ponosom može reći da je VCG dostojna ovog datuma “kao što su savremene generacije u Crnoj Gori dostojne veličanstvenih podviga svojih predaka kroz vjekove”.

"Moderna Crna Gora prepoznata je kao faktor mira i stabilnosti u regionu, zemlja kandidat koja je u procesu pregovora za članstvo u EU, na pragu NATO saveza, a takva njena pozicija određuje i profil, karakter i ulogu njene vojske. Na pravom smo putu izgradnje profesionalne, dobro opremljene i obučene vojske, spremne da odgovori ustavnim obavezama i da se, ravnopravno sa partnerima, u zajedničkim misijama suoči sa savremenim globalnim izazovima. To korespondira sa našim strateškim ciljevima da Crna Gora postane ravnopravna članica NATO i EU", rekao je Đukanović kojeg su dočekali načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić i počasni stroj garde.

Visokim oficirima VCG, inostranim vojnim atašeima i zvanicama iz javnog života primorskih gradova, predsjednik Vlade je kazao da su povećanje bezbjednosti, sigurna plovidba, očuvanje i unaprerđenje životne sredine na moru, efikasnija kontrola pomorskog saobraćaja, kao i kontrola prirodnih i ekonomskih resursa, borba protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i nedozvoljene trgovine samo neki od izazova sa kojima se suočavaju i sve države našeg regiona.

"Ovaj operativni Centar omogućiće brzu razmjenu informacija prije svega među nadležnim institucijama u Crnoj Gori, ali će istovremeno doprinijeti i jačanju bezbjednosti na moru, kroz kvalitetniju saradnju svih država jadranske regije. Crna Gora će i na ovaj način još konkretnije doprinositi jačanju regionalne stabilnosti, što je jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike. Posebno ističem značaj ovakvih projekata za razvoj ekonomije jedne zemlje, jer sigurnija plovidba znači i veću i kvalitetniju ekonomsku razmjenu i bolju valorizaciju turističkih potencijala", dodao je Đukanović.

Vlada Crne Gore je za Centar opredijelila 1,5 milon dolara, koliko i Vlada SAD, dodao je Đukanović, iskazujući duboku zahvalnost narodu i Vladi SAD “na ovoj vrijednoj pomoći i na konkretnoj, kontinuiranoj podršci koju nam pružaju reformskim naporima na putu Crne Gore ka članstvu u NATO i EU”.

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić podsjetiola je da već desetu godinu slavimo Dan VCG, „ovog puta u Baru gdje se prije 971 godinu odigravala velika bitka vojske Duklje, države prethodnice Zete i Crne Gore i vojske Vizantije“.

"Dukljani su odnijeli odsudnu pobjedu u Tuđemilima, tako sačuvali slobodu, a vojnička pobjeda je bila uvod u formalno priznanje kraljevske krune kneza Mihajla Vojislavljevića od pape Grgura VII. Sve crnogorske bitke su velike, neke su bile i slavnije od tuđemilske, ali, ona je ipak prva u nizu oslobodilačkih napora da sena prostoru današnje Crne Gore uspostavi nezavisna država", kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je naglasila da je VCG danas integrisana u međunarodni sistem kooperativnosti i kolektivne odbrane, formacijski prilagođena veličini i mogućnostima naše države. Sumirajući rezultate iz prethodne godine, ministar odbrane je izrazila zadovoljstvo riječima da su pripadnici VCG na najbolji način reprezentovali svoju zemlju vršeći odgovorne zadatke rame uz rame sa vojnicima drugih država u misijama u Avganistanu, Somaliji i Liberiji.

"Možemo biti ponosni na ocjene koje naši vojnici dobijaju u tim misijama. Napravili smo značajan iskorak usvajanjem novog strategijskog pregleda odbrane, odredili smo prioritete i uz podršku Vlade i parlamenta nastavićemo modernizaciju VCG. U svijetlu ekonomske situacije, smatramo da je najbolji način da se u sferi odbrane dijele kapaciteti-i domaći i susjeda i međunarodnih organizacija. Nakon ovog mornaričkog centra, nastojaćemo da na sličan način realizujemo i sistem za nadzor našeg vazdušnog prostora", kazala je ministar odbrane prof dr Milica Pejanović-Đurišić.

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Podgorici Daglas Džons odao je počast pripadnicima VCG na posvećenosti zaštiti države i doprinosu međunarodnom miru učešćem u u misijama širom svijeta.

"Ovaj centar omogućava Vladi i VCG realnu sliku stanja u priobalju u realnom vremenu, da zaštiti teritoriju i doprinijeće sprječavanje terorizma i ilegalnog trafikinga. SAD su ponosne što su doprinijele njegovom otvaranju, sistem će omogućiti razmjenu informacija sa raznim Vladinim agencijama, susjedima i NATO. Sve ovo je rezultat partnerstva granične policije, MUP-a, ministarstva odbrane i američkih partnera iz oblasti bezbjednosti i Komande američkih snaga u Evropi", rekao je Džons.

Performanse centra predstavilisu su komandant MVCG kapetan bojnog broda Darko Vuković i njegovi saradnici. Povodom Dana VCG, delegacije Vojske i Opštine Bar položile su u jutarnjim satima cvijeće na obelisk u Tuđemilima-ispred VCG načelnik Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić, a ispred Opštine predsjednik Žarko Pavićević.

Galerija

Bonus video: