Amfilohije: Hram je mjesto pomirenja i bratskog praštanja

"Saborni hram Hristovog vaskresenja budi nadu u nepobjedivost dobra, pobjede ljubavi nad mržnjom, svjetlosti nad tamom", kazao je Amfilohije
83 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 20:20h

Saborni hram mjesto je pomirenja i bratskog praštanja, a to je posebno važno za Crnu Goru koja je opterećena brojnim diobama", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, na akademiji povodom osveštavanja Sabornog hrama.

On je kazao da hram, čija je izgradnja počela prije dvije decenije, predstavlja poziv na praštanje i pomirenje u Crnoj Gori.

Hram Hristovog vaskrsenja, u ukoji je do sada uloženo oko šest miliona eura, biće osveštan sjutra u Podgorici, u okviru obilježavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

Amfilohije je poručio da samo praštanje i pomirenje može garantovati sigurnu budućnost.

"Saborni hram Hristovog vaskresenja budi nadu u nepobjedivost dobra, pobjede ljubavi nad mržnjom, svjetlosti nad tamom", kazao je Amfilohije.

On je rekao da Saborni hram poziva na slobodu vjere, koju je car Konstantin uredio Milanskim ediktom.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je Milanski edikt velika i vječna poruka koju zauvijek treba slijediti.

"Suština Milanskog edikta je da je vjera velika samo ako je zajednička, ako koegzistira i ako garantuje mir", rekao je Vujanović.

On smatra da Saborni hram pokazuje privrženost vjeri.

"U ovaj sveti hram će ulaziti svi oni koji žele da promovišu mir, slogu i koji smatraju da su svi ljudi jednaki bez obzira kako se zovu, kojoj vjeri i naciji pripadaju”, kazao je Vujanović.

Akademiji su prisustvovali srpski patrijarh Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalemski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Svečanosti su prisustvovali i ministri za ljudska i manjinska prava, zdravlja Suad Numanović i Miodrag Radunović i gradonačelnika Podgorice Miomir Mugoša.

Pravoslavni prvojerarsi na čelu sa Patrijarhom vaseljenskim Vartolomejem stigli su pred Saborni hram u 20 časova gdje im je priređen svečani doček.

U podgorički Saborni hram, gdje se sjutra održava centralna proslava 17 vjekova Milanskog edikta, stići će i ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta Gospodnjeg koje se čuvaju u Cetinjskom manastiru.

U umjetničkom dijelu akademije, nastupaju crkveni hor "Sveti apostol i jevanđelist Marko", Tigris Psarandonis, Jelena Ivanišević, Darko Tomović, Nikodimos Kavarnos, Boško Vujačić, Slobodan Trkulja i "Balkanopolis", Ivana Žigon i "Kosovski božuri", KUD "Mijat Mašković", Žana Bičevska, Petar Božović i Srpski vizantijski hor "Mojsije Petrović".

Po završetku akademije priređen je vatromet.

Đukanović primio Patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Kirila

Premijer Milo Đukanović primio je Patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Kirila odmah po njegovom dolasku u Podgoricu.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đukanović se zahvalio visokom gostu na prisustvu svečanosti povodom 1.700 godina Milanskog edikta, i osvećenju Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, naglašavajući da je ova posjeta istovremeno i gest uvažavanja prema Crnoj Gori I crnogorskom narodu, kojeg sa Rusijom veže vjekovno prijateljstvo.

"On je posjetu Patrijarha Kirila ocijenio i kao podstrek za jačanje ukupnih veza i osavremenjavanje odnosa Crne Gore i Rusije, koji se razvijaju na obostrano zadovoljstvo. Posebno je apostrofirao značaj Rusije kroz cijelu crnogorsku istoriju, uključujući i njenu ulogu u periodu obnove crnogorske državnosti i učvršćivanja pozicije nove Crne Gore na međunarodnoj sceni. On je u tom kontekstu izrazio zahvalnost ne samo Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, već i Kremlju, ruskoj Vladi i ruskoj diplomatiji", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da je Đukanović upoznao Patrijarha Kirila i sa aktuelnim procesima u Crnoj Gori.

"Posebno je apostrofirao spremnost za dijalog i traženje rješenja koja bi vodila prevazilaženju podjela u crnogorskom društvu, i izrazio očekivanje za pomoć i podršku u tom pravcu".

Patrijarh Kiril je podvukao istorijsku dimenziju crnogorsko-ruskog prijateljstva, koje, kako je rekao, živi u trajnom sjećanju crnogorskog i ruskog naroda.

"Ruski narod posebno cijeni hrabrost i slobodarski duh crnogorskog naroda", istakao je između ostalog Patrijarh Kiril, izražavajući zadovoljstvo razvojem odnosa između Crne Gore i Rusije.

Patrijarh Kiril je apostrofirao pravoslavlje kao vezivno tkivo između naroda i zemalja, kao i značaj jedinstva u pravoslavnom svijetu.

"Izrazio je interesovanje za odnose u Crnoj Gori, podsjećajući na model koji je primjenila Ruska Pravoslavna Crkva u odnosima sa narodima i državama stvorenim raspadom Sovjetskog Saveza, koji se pokazao djelotvornim i prihvatljivim za sve strane u najvećoj mjeri. Premijer Đukanović je u tom kontekstu podsjetio na okolnosti i ulogu ključnih činilaca koji su presudno uticali na razvoj događaja u vrijeme i nakon raspada Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Obostrano je istaknuta potreba traženja prihvatljivih rješenja za prevazilaženje poznatih problema i nesporazuma u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: