Bez dogovora o Zakonu o radu: Prijeti blokada ugovora za stalno

Pored najvažnijeg pitanja, trebalo je da govorimo i o onima koji rade u sivoj zoni, objasnio je Vukašin Zogović iz Unije slobodnih sindikata
15 komentar(a)
Socijalni savjet, Foto: Zoran Đurić
Socijalni savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.10.2013. 11:07h

Socijalni savjet je, na sjednici iza zatvorenih vrata, odlučio da razmotri efekte koje bi imala primjena Zakona o radu, odnosno član zakona koji od decembra treba da se primjenjuje. On propisuje da poslodavci koji su 24 mjeseca zapošljavali radnika na određeno nakon tog perioda moraju da mu daju ugovor o radu na neodređeno ili raskinu radni angažman. To se odnosi na najmanje oko 30.000 radnika.

Predstavnici Unije slobodnih sindikata su odmah napustili sjednicu jer nije podržan njihov predlog da zasjedanje bude javno. Praksu sastanaka predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca bez prisustva medija uveo je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, koji je predsjednik Socijalnog savjeta.

Na pitanje „Vijesti“ do kada će da drži zatvorenim za javnost sjednice Socijalnog savjeta, Bošković je kazao „dok god smatram da je tako svrsishodnije i da će biti kvalitetnija rasprava“. Upitan kako javnost doprinosi smanjenju kvaliteta rasprave, Bošković je odgovorio:

„Zato što mislim da javnost može i ovako biti informisana. Svako od socijalnih partnera može dati svoje informacije. Svi ste u dnevnom kontaktu sa njima, tako da vaše prisustvo sjednicama neće doprinijeti povećanju informisanja javnosti“, rekao je Bošković nakon sinoćnje sjednice Socijalnog savjeta.

Na Savjetu je odlučeno da se formira grupa od po dva predstavnika Vlade, sindikata i Unije poslodavaca (UPCG) kako bi kvalitetnije razmotrili inicijativu poslodavaca za izmjenu Zakona o radu. Poslodavci žele izmjene zakona da ne bi zapošljavali na neodređeno vrijeme, tvrdeći da za to nemaju mogućnosti usljed finansijske krize, pa bi morali da otpuštaju.

Bošković je istakao da “razgovaranje preko medija i stvaranje brana bez kvalitetnog razmatranja inicijative UPCG nikome nije od koristi”.

Nakon što komisija odluči da li inicijatva UPCG ima smisla, Savjet će se ponovo sastati i odlučiti o njoj.

„Do 22. decembra, kada ta odredba počinje da se primjenjuje, mi moramo imati stav“, rekao je Bošković.

On je kazao da aktuelno vrijeme traži rješenja koja će pomoći razvoj ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori i da smatra da je neophodan drugi pristup.

Na pitanje „Vijesti“ da li su slične analize rađene prije dvije godine kada je od dozvoljenog beskonačnog rad na određeno sveden na dvije godine, i da li je to bila samo formalna odluka kako bi se dobilo na vemenu i da sada i Vlada i ostali socijalni partneri i dalje kupuju vrijeme, Bošković je odgovorio:

„Nema kupovanja vremena, moramo razmotriti sve inicijative. Zakon je na snazi i primjenjivaće se. Ne može se staviti u isti koncept decembar 2011. godine i kraj ove, jer se u narednoj očekuju značajne investicije“, rekao je ministar rada.

Ni poslodavcima ne smeta odsustvo medija

Ni za predsjednika UPCG Predraga Mitrovića nije sporno to što se novinarima konstantno zabranjuje prisustvo na sjednicama. On je rekao da smatraju da sjednice treba da budu javne „osim možda, kada su ovako osjetljiva pitanja“ i „kad se pretjeruje sa izjavama i dijalogom“.

„Nema potrebe da mediji budu u tom slučaju. Uvijek smo raspoloženi da damo saopštenje“, kazao je Mitrović, ističući da su njihovi zahtjevi za izmjenom zakona legitimni i neophodni.

Mitrović je rekao da nijesu sebični jer nijesu mislili samo na poslodavce, već i na svoje zaposlene kako se ne bi 22. decembra desila „velika depresija na tržištu rada“.

Generalni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić smatra da je rad na određeno nesiguran i istakao da se oni bore protiv njega.

„Nijesmo spremni da odmah damo saglasnost na bilo kakave odredbe i nijesmo čuli bilo kakvu inicijativu od UPCG. Smatramo da treba primjenjivati zakon”, kazao je Masoničić ocjenjujući da neke teme ne treba prvo plasirati preko medija.

USS: Mora javno da se odlučuje o sudbini 30.000 ljudi

Zamjenik generalnog sekretara USS Vukašin Zogović kazao je da su tražili da se članovi izjasne da li su za poštovanje poslovnika i za prisustvo medija sjednicama Socijalnog savjeta.

Nakon glasanja, rezultat je bio 16 prema sedam u korist sjednice zatvorene za javnost. Pored predstavnika USS, za prisustvo novinara su glasala i dva predstavnika poslodavaca.

„Trebalo je svi argumentovano da ukažemo na prednosti i nedostatke zahtjeva UPCG. Pored najvažnijeg pitanja, rada na određeno i neodređeno i sudbini 30.000 zaposlenih, trebalo je da govorimo i o onima koji rade u sivoj zoni, čekaju na Zavodu za zapošljavanje i drugim važnim pitanjima o kojima ne može da se raspravlja iza zatvorenih vrata“, objasnio je Zogović kada su članovi Unije napustili sjednicu.

Bonus video: