Za godinu dana registrovano 270 slučajeva karcinoma dojke

U narednom periodu, svake subote biće organizovani i klinički pregledi dojki svih zainteresovanih žena, bez zdravstvene knjižice i uputa
395 pregleda 1 komentar(a)
Karcinom dojke, konferencija, Foto: Boris Pejović
Karcinom dojke, konferencija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2013. 16:22h

Od septembra prošle do septembra ove godine registrovano je 270 pacijentkinja sa karcinomom dojke, pokazao je klinički regostar Kliničkog centra Crne Gore.

Pomoćnica direktora Onkološke klinike dr Jadranke Lakićević kazala je da je posljednjih godina prosječno bilo između 200 i 230 novootkrivenih slučajeva.

"Razlog za povećan broj tokom protekle godine upravo je činjenica da se žene sve više odlučuju na preventivne preglede i samim tim ranije otkriju svoju bolest", kazala je Lakićević na konferenciji za novinare na kojoj je promovisana kampanja za borbu protiv raka dojke pod sloganom „Za nju“, koju je organizovala NVO „Zdrava – Dona Montenegrina“.

Ona je naglasila da je podizanje svijesti o značaju ranog otrkivanja karcinoma dojke cilj ove kao i kampanja proteklih godina.

"Karcinom dojke više nije tabu među ženama u Crnoj Gori, kao što je to bilo prije desetak godina. O raku, generalno se danas govori na drugačiji način, jer smo shvatili da su to bolesti koje se mogu uspješno liječiti, naročito ako se otkriju u ranoj fazi", rekla je Lakićević.

Predsjednica Zdrave Done Montenegrine Danica Vukotić najavila je da će se centralni događaj kampanje organizovati u subotu, simboličnom šetnjom od hotela Crna Gora do Trga Republike, nakon čega slijedi prigodan program.

"Od danas do subote naši volonteri, studenti Medicinskog fakulteta u šoping centru Mol of Montenegro dijeliće građanima edukativne brošure i flajere u kojima je istaknut značaj prevencije bolesti, kao i način izvođenja samopregleda", kazala je ona.

Osim toga u narednom periodu, svake subote biće organizovani i klinički pregledi dojki svih zainteresovanih žena, bez zdravstvene knjižice i uputa.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a procjenjuje se da u svijetu godišnje oboli oko milion, a umre oko 400.000 žena.

Bonus video: