Veljović: Rodna ravnopravnost suštinski uslov pravednosti i jednakosti

„Rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti predstavlja jednu od suštinskih vrijednosti Evropske unije i NATO-a“, kazao je direktor Uprave policije
347 pregleda 2 komentar(a)
Veljović, Foto: Uprava policije
Veljović, Foto: Uprava policije

Rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti jedna je od suštinskih vrijednosti Evropske unije (EU) i NATO-a, kazao je direktor Uprave policije Veselin Veljović, navodeći da je zbog rezultata koje žene ostvaruju u policijskoj organizaciji prepoznat njihov talenat u zahtjevnim misijama.

Veljović je, na otvaranju Svjetske konferencije žena u sektoru bezbjednosti, rekao da crnogorska policija realizuje specijalizovane obuke samostalno i u saradnji sa međunarodnim partnerima.

On je naveo da je pripremljen poseban program obuke na temu rodne ravnopravnost od strane DCAF-a, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, po kojem su obučeni predavači u Upravi policije, koji u svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti obučavaju službenike po utvrđenom programu na predmetnu temu.

„Rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti predstavlja jednu od suštinskih vrijednosti Evropske unije i NATO-a“, kazao je Veljović.

Prema njegovim riječima, realizacijom mjera koje su utvrđene Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, Planom aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti i Nacionalnim Akcionim planom za primjenu Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) - Žene, mir i bezbjednost, stvaraju se uslovi za unaprjeđenje stanja u toj oblasti.

„Zbog rezultata koje žene ostvaruju u policijskoj organizaciji na svim nivoima, prepoznatljiv je visok stepen ženske tolerancije, a potvrđena je i njihova kreativnost i talenat u odgovornim i zahtjevnim misijama. Iz tog razloga imaju moje poštovanje i punu podršku“, kazao je Veljović.

Predstavljajući najznačajnije aktivnosti Uprave policije u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti, Veljović je rekao da je imenovana koordinatorka čija je misija da u saradnji sa ostalim državnim organima realizuje mjere definisane nacionalnim i internim planovima za postizanje većeg stepena rodne ravnopravnosti.

„Izrađena je Analiza zastupljenosti i napredovanja žena u obavljanju policijskih poslova i Plan za period 2018-2019 koji predviđa povećanje broja policijskih službenica u Upravi policije i predstavlja razvojni dokument za implementaciju politike rodne ravnopravnosti u Upravi policije“, dodao je Veljović.

U skladu sa tim, kako je naveo, pripremljen je i Priručnik „Rodna ravnopravnost u policiji“, koji zaposlenima omogućava da na jednom mjestu imaju osnovne podatke iz zakonodavnog, institucionalnog i međunarodnog okvira.

Veljović je kazao da je međunarodna saradnja jedan od prioriteta i da se godinama u mirovnu misiju na Kipru upućuje po jedna policijska službenica, a planirano je da se u narednom periodu taj broj poveća.

On je dodao da su službenici Uprave policije, zajedno sa predstavnicima više zemalja, uključeni u OEBS-ov projekat "Inicijativa za liderstvo i osnaživanje žena u agencijama za bezbjednost i upravljanje granicama".

Cilj projekta, kako je pojasnio Veljović, je jačanje kapaciteta relevantnih agencija u državama članicama OEBS-a i razvijanje održivih mehanizama za unaprjeđenje rodnih pitanja u ovim službama na svim nivoima.

On smatra da je u Crnoj Gori ostvaren veliki napredak kada je u pitanju podizanje svijesti o značaju rodne ravnopravnosti, u pravnom i kulturološkom smislu.

Veljović je kazao da rodna ravnopravnost doprinosi i suštinski je uslov pravednosti i jednakosti i odgovornosti prema stanovništvu na svim meridijanima, a samim tim je i važna za dalji razvoj Crne Gore.

Zbog toga, kako je naveo, Uprava policije tom pitanju poklanja dužnu pažnju.

„Donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Crna Gora je napravila značajan iskorak u demokratskom razvoju i stvorila formalno - pravne uslove za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti, prije svega položaja žena“, rekao je Veljović.

Bonus video: