Amfilohije: Država pomogla izgradnju hrama, ali i sirotinja

Amfilohije je kazao da dolazak premijera Crne Gore Mila Đukanovića još uvijek nije potvrđen
317 pregleda 144 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2013. 13:53h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će osveštanju Hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici 7. oktobra prisustvovati predsjednik države Filip Vujanović, a vjerovatno i premijer Milo Đukanović.

“Vujanović je najavio prijem povodom svečanosti, a predviđeno je i da Premijer Milo Đukanović priredi prijem gostiju. Ko će od njih pristustvovati akademiji i ručku, to još ne znamo i rano je o tome govoriti”, kazao je Amfilohije.

On je rekao da će biti prisutni skoro svi patrijarsi, kao i predstavnici državnih organa iz Crne Gore i regiona.

Dolazak je najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je za izgradnju hrama donirao 50.000 eura.

“Izgradnja Hrama je koštala oko šest miliona eura. Izgradnju su podržali radnici Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”, Mašinska škola, RTCG, Pobjeda, Dom zdravlja Danilovgrad Elektroprivreda Crne Gore, Elektroprenos, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Duvanski kombinat”, rekao je Amfilohije.

On je dodao da nije predviđeno da crnogorska zastava bude postavljane na svečanosti, jer postavljanje zastava nije uobičajeno za takve događaje.

Izgradnju najviše pomagala sirotinja

“Izgradnju je najviše pomagala sirotinja, tako je jedan penzionerka od socijalne pomoći koja je 60 eura, izvdvajala svakog mjeseca po 10 eura, kao svoj doprinos. Pomogli su i manastiri Ostrog i Morača, kao i crkvene opštine. Vlada Crne Gore je devedesetih predvidjela 7 miliona maraka pomoći izgradnji, a uloženo je oko 1,3 miliona maraka i mi smo blagodarni”, rekao je Amfilohije.

Hram je, kako je rekao, doprineo da se nesuglasice koje postoje sa nekih državnim i lokalnim funkcionerima razriješe, kakav je bio slučaj sa prvim čovjekom Podgorice Miomirom Mugošom, otklone.

“Imali smo trvenja sa Glavnim gradom, ali očigledno da ovaj Hram čini čudo da se ujedine i pomire ljudi”, rekao je Amfilohije.

On je naveo da je pomoć iz Srbije stigla od Ministarstva vjera, kompanija Mtel, Dunav osiguranja, Željeznice Srbije.

“Saborni Hram je po duhu i arhitekturi, po onima koji su gradili i po njegovoj misliji i smislu poziv da se sabira i nebo i zemlja i ljudi. Imamo zbog čega da se mirimo i da pokajevo. Ovo je poziv za mirenje kroz promjenu umu”, rekao je Amfilohije.

Svečanost je planirana za 6. i 7. oktobar. U nedjeju u 20 časova održaće se svečana duhovna akademija uz učešće djece i horova. Planirano je obraćanje mitropolita Amfilohija.

U ponedjeljak u osam časova planirana je Sveta Patrijarška liturgija osvećenja, dok je za veče planiran koncert umjetnika Slobodana Trkulje.

Bonus video: