Ombudsman za medije TV Vijesti primio dvije pritužbe građana

U ovom periodu Ombudsman je učestvovala na okrugom stolu o Samoregulaciji medija
0 komentar(a)
RTV Vijesti, Foto: Savo Prelević
RTV Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2013. 09:21h

U proteklih četiri i po mjeseca institut Ombudsmana za medije Televizije Vijesti imala je dvije pritužbe građana.

Jedna se odnosila na uređivačku politiku informativnih emisija gdje je Organizacioni odbor simpozijuma “Njegoševi dani” zamjerio uredniku dnevnika “U pola sedam” što nije emitovan materijal sa konferencije za novinare najave tog događaja.

"U ovom slučaju Ombudsman je utvrdila kako pritužba nije bila utemeljena. Uređivačka politika je isključivo unutrašnje pitanje medijske kuće, pa čak ni Kodeks novinara ne utvrđuje smjernice uredničke politike jednog medija. Takođe je utvrđeno kako je prilog u trajanju nešto dužem od četiri minuta te iste konferencije za novinare prezentovan u programu “Boje jutra” dok je najava samog događaja emitovana i u emisiji “U pola sedam”. Druga strana je obavještena o ovakvom stavu Ombudsmana", navodi se u saopštenju Ombudsmana za medije TV Vijesti.

Druga pritužba se odnosila na pogrešnu upotrebu snimljenog materijala.

Građanka je skrenula pažnju da je javni događaj “Noć pivopija” u Škotskom pabu u Podgorici, a koji je emitovan tokom vijesti “U pola pet”, iskorišten kao pokrivalica konferencije za novinare o upotrebi alkohola u Crnoj Gori.

U ovom slučaju prekršen je člana Kodeksa novinara- član 3. “ Za novinara su činjenice neprikosnovene, a njegova obaveza je da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu. ..” Ombusdman je skrenula pažnju na ovo kršenje Kodeksa glavnom i odgovornom uredniku. Ujedno, Ombusdman je poslala i E mail izvinjenja osobi o kojoj je riječ.

Ombudsman je u periodu od 11. maja do 30. septembra primjetila neprecizne informacije u više slučajeva u emisijama “U pola sedam” i “U deset”.

"U nekoliko priloga je bilo nepoštovanja pravila druge strane, a ispravka jednog broja tih grešaka je emitovana dan kasnije. Primjećeno je i kako u nekoliko slučajeva javnost nije bila upozorena na uznemirujuće slike iz crne hronike emitovane u toku informativnih emisija", piše u saopštenju.

U ovom periodu Ombudsman je učestvovala na okrugom stolu o Samoregulaciji medija koji je organizovao Institut za medije Crne Gore.

I u proteklom periodu televizija Vijesti je nastavila da emituje reklamu za Ombudsmana za medije kako bi javnost bila upoznata sa radom i ovlaštenjima ovog instituta.

Bonus video: