Kandidatkinje za dekanicu FPN predstavile programe

Dvojici članova Vijeća - saradnicima Uglješi Jankoviću i Mehmedu Đečeviću onemogućeno da učestvuju u radu sjednice elektronskim putem
176 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 18:06h

Kandidatkinje za mjesto dekanice na Fakultetu političkih nauka, profesorice Nataša Ružić i Olivera Komar, predstavile su svoj program po kome bi, ukoliko budu izabrane, trebalo da rade u narednom trogodišnjem periodu.

Sjednicu Vijeća je, ipak, obilježilo to što je na samom početku Komar ukazala na presedan da je dvojici članova tog tijela - saradnicima Uglješi Jankoviću i Mehmedu Đečeviću onemogućeno da učestvuju u radu sjednice elektronskim putem.

To je, prema njenim riječima, učinjeno prvi put u deset godina od kada postoji fakultet. Predstavljanje kandidatura bilo je otvoreno za predstavnike medija ali i studente tog fakulteta. Ipak, ovoj sjednici nije prisustvovala aktuelna dekanica FPN-a Sonja Tomović Šundić.

Kao najvažnije postupke koji bi obilježili njen mandat, doc. dr Olivera Komar navela je inicijativu za vraćanje četvorogodišnjeg sistema studija na FPN-u, kako studenti ne bi imali probleme sa prenosom ispita, ali i predstavila plan, za koji ističe da nije njena ideja, a to je uspostavljanje trećeg semestra kojim bi studenti polagali zaostale ispite bez obzira na njihov broj.

Olivera Komar

Takođe, ona je kazala i da bi, ukoliko bude izabrana, insistirala da se usvoji američki koncept prema kome bi se, na primjer, predsjednički kandidati predstavljali pred studentima tog fakulteta.

Sa druge strane, doc. dr Nataša Ružić istakla je da bi njeni prioriteti bili otvoren odnos profesora sa studentima, nastavak trenda smanjenja broja gostujućih profesora, kao i saradnja fakulteta sa lokalnom zajednicom. Obije kandidatkinje su istakle tešku situaciju u kojoj se ta univerzitetska jedinica nalazi.

Član Vijeća Miloš Bešić, koji je vanredni profesor na FPN-u, pitao je obije kandidatkinje koje su to tri najvažnije stvari koje su uradile za fakultet, kao i što bi od svog međunarodnog iskustva primijenile na fakultetu.

"U ovom teškom periodu treba da nas vodi onaj ko je u datim okolnostima bolji. Bolj kandidat će se u težoj situaciji bolje snaći", poručio je Bešić.

Ružić je kazala da je do sada organizovala konferencije, seminare, radionice, okrugli sto, kao i radila na poboljšanju saradnje sa institucijama i organizacijama kako državnim tako i međunarodnim.

Nataša Ružić

Ono što bi, kako tvrdi, prenijela iz svog iskustva sa moskovskog univerziteta bilo bi poboljšanje odnosa profesora i studenata, koji bi bio otvoreniji a profesori bi bili dostupniji studentima.

"Duboko vjerujem da je kadrovski jak, finansijski održiv, programski savremen, a prostorno i duhovno širok FPN želja svih il bar velike većine nas", zaključila je Ružić.

Reizbor dosadašnje dekanice tog fakulteta, Sonje Tomović - Šundić ranije je osporen jer su je podržali i predložili Milan Marković i Miloš Bešić, a samo je Bešić član Vijeća, dok Markoviću miruju radna prava jer je zaposlen kao predsjednik Ustavnog suda

Takođe, navela je da će je studiranje na "Berkliju" i Univerzitetu u Bolonji podstaći da uspostavi drugačiji odnos studenata i profesora prema fakultetu, kako bi oni boravili duže tamo, radili i "osjećali se dijelom tog fakulteta".

"Na kraju, svoj program sam koncipirala u vidu svojevrsne check liste na osnovu koje bih željela da moj rad bude ocijenjen na kraju mandata jer smatram da je krajnje vrijeme da se javne funkcije u Crnoj Gori prestanu doživljavati kao nagrade ili počasti već kao ozbiljni poslovi koji podrazumijevaju odgovornost onog ko ih se prijvati", poručila je Komar.

Izbori za dekanicu FPN-a biće organizovani za sedam dana.

Reizbor dosadašnje dekanice tog fakulteta, Sonje Tomović - Šundić ranije je osporen jer su je podržali i predložili Milan Marković i Miloš Bešić, a samo je Bešić član Vijeća, dok Markoviću miruju radna prava jer je zaposlen kao predsjednik Ustavnog suda.

Nakon reagovanja dijela članova Vijeća, dekanica je na kratko povukla kandidaturu, ali se ubrzo predomislila kada je i izabrana za to mjesto. Ipak, Upravni odbor UCG jednoglasno je u julu poništio izbore za dekana FPN-a i donio odluku da se raspišu ponovni izbori.

Galerija

Bonus video: