Podgorica: 100 stanova za penzionere, useljenje krajem novembra

Mugoša je najavio da će Glavni grad u novoj zgradi koju Udruženje penzionera počinje da gradi obezbijediti i opremiti Dnevni boravak za penzionere
95 pregleda 1 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.10.2013. 17:25h

Stambena zgrada sa 100 stanova za penzionere, sagrađena na prostoru bivše Kamionske pijace, biće useljena krajem novembra.

Zgrada, vrijedna 2.626.000 eura, ima 70 garsonjera i 30 jednosobnih stanova, a njenu izgradnju je pomogao Glavni grad dodjelom zemljišta i komunalnim opremanjem, ukupne vrijednosti 856.000 eura.

Na sastanku gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše sa predsjednikom i sekretarom Udruženja penzionera Podgorice Savom Barovićem i Punišom Stanišićem istaknuto je da Udruženje penzionera Podgorice očekuje da će se sigurno do kraja godine stvoriti uslovi da dobiju građevinsku dozvolu za izgradnju još jednog ovakvog objekta sa 104 stana na susjednoj parceli, koju su takođe dobili od Glavnog grada.

"Govoreći o projektima koji se realizuju i planiraju za Podgoričane trećeg doba, gradonačelnik je saopštio da je Glavni grad dobio građevinsku dozvolu za izgradnju Doma starih u Donjoj Gorici, i da je u nastojanjima da pronađe partnera sa kojim bi realizovao ovaj projekat po principu privatno-javnog partnerstva", saopšteno je iz PG biroa.

Mugoša je najavio da će Glavni grad u novoj zgradi koju Udruženje penzionera počinje da gradi obezbijediti i opremiti Dnevni boravak za penzionere.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Glavnom gradu živi 29.508 starijih od 60 godina, a 19.517 su stariji od 65 godina života što predstavlja 10,7 odsto ukupnog stanovništva našeg grada.

"Podgoričani stariji od 65 godina, koji nijesu u mogućnosti da se sami o sebi staraju, u Glavnom gradu ostvaruju pravo na pomoć u kući. Ovo pravo trenutno koriste 82 sugrađanina uz angažovanje 10 geronto domaćica.

Glavni grad učestvuje i u finansiranju Programa „Njega starih lica” koji se realizuje u partnerstvu sa CARITAS-om", saopšteno je iz PG biroa.

Bonus video: