Olivera Lakić: Veljoviću, vidjećemo se na sudu

"Veljovićevo današnje svjedočenje me podsjetilo i na ono njegovih najbližih saradnika u procesu za ubistvo Slavoljuba Šćekića..."
51 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 09:29h

U svakoj pravno uređenoj zemlji svjedočenje poput ovog, nekadašnjeg direktora uprave policije Veljovića, poslužilo bi kao povod da se pokrene sveobuhvatna istraga oko brojnih napada na novinare i poslenike javne riječi.

Naime, u svom svjedočenju Veljović se osvrnuo na većinu tih slučajeva koji su se, očito ne sasvim slučajno, desili baš u mandatu Veljovića i opet ne sasvim slučajno, ostali nerasvijteljeni i neistraženi.

Slično kako je tada, dok je bio na vlasti, faslifikovao istrage i zataškavao zločine, tako i danas na suđenju Veljović raspreda tračeve i objašnjava svjetske zavjere protiv njega i njegove blistave karijere. A za jedini napad na novinara, to jest mene, koji je djelimično rasvijetljen jer je napadač uhvaćen i procesuiran, Veljović kaže da je to bila „policijska brljotina“! Očito on smatra da je vrhunac profesionalizma ono što smo vidjeli od njega dok je bio šef policije – zataškavanje napada i sakrivanje počinilaca i nalogodavaca.

Napada na mene nije ni bilo, smatra Veljović. Isto kao što je tvrdio da je kolega Stojović samo pao u svom stanu u Baru, a Željko Ivanović napadnut od njegovih dobrovoljaca iz Nikšića i Foče koji nijesu znali ni kako izgleda direktor “Vijesti”.

Veljovićevo današnje svjedočenje me podsjetilo i na ono njegovih najbližih saradnika u procesu za ubistvo Slavoljuba Šćekića, kada su očito pripremljeni od svog šefa pokušavali da obore i obesmisle optužnicu protiv osumnjičenih atentatora.

Nema drugog objašnjenja zašto Veljovića tište svi slučajevi „Vijesti“ kojima je u svom svjedočenju posvetio veliku pažnju osim da je on duboko involiran u većinu njih. I da se boji da ne krene njihovo rasvjetljavanje koje bi moglo dovesti do njega i njegovih.

Zato, umjesto da objasni sudu otkud njegovom šefu obezbjeđenja ideja a kamo li hrabrost da nas zove, uznemirava nas i prijeti – on tračari i prodaje maglu o zavjeri i zavjerenicima. U svakom slučaju, ako državu ne zanima ponašanje njenog službenika i nekadašnjeg visokog zvaničnika, ja ću mu pružiti priliku za novo pojavljivanje pred sudom gdje će biti pozvan da ponudi dokaze za sve niske udarce, koje je danas pokušao da plasira.

Galerija

Bonus video: