Voda uzročnik epidemije u Beranama, MANS traži odgovornost Bemaxa

Kritike opozicionara i predstavnika MANS-a najviše su bile usmjerene na izvođača radova koji je i probio cijevi, firmu Bemax
13 komentar(a)
Odbor za zdravstvo, Foto: Savo Prelević
Odbor za zdravstvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.09.2013. 17:36h

Uzrok epidemije stomačnog virusa u Beranama je kontaminirana voda, koja je zagađena probijanjem cijevi u toku radova na lokalnom putu, saopšteno je na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranja.

Na kontrolnom saslušanju nadležnih lokalnih i državnih funkcionera o epidemiji koja je izbila u tom gradu krajem avgusta, usaglašeno je da je voda ta koja je izazvala masovna obolijevanja.

Jedino je prvi čovjek beranskog Vodovoda Faruk Pečariz ostao pri ranije iznijetom stavu da je voda koju su građani dobili bila ispravna.

"Voda za piće koja je iporčeno sve vrijeme je bila hlorisana u skladu sa propisima. Povećana mutnoća i bakterije u vodi, rezultat su neisptavnih instalacije, a neispravnosti vode za piće u kompletnom sistemu", ocijenio je Pečariz.

Sa njim nije bio saglsan ni direktor Instututa za javno zdrvalje Boban Mugoša, koji je rekao da je još od marta, kada su počeli radovi, primijećeno da se voda mutna, te da se nešto mora raditi po tom pitanju.

"Ili da se cijevi izmjeste ili da se promijene, ali se problem mora riješiti", rekao je on.

Kritike opozicionara i predstavnika MANS-a najviše su bile usmjerene na izvođača radova koji je i probio cijevi, firmu Bemax.

"Teži se da se zataška, da se ne insistira na odgovornosti Bemaksa koji je cijevi probušio 11 puta" poručila je Zorica Ćeranić iz MANS-a.

Golubović: Nijesmo imali ovakvog izvođača kao što je Bemax

Predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović istakao je da je Bemaks izvođač radova "kakvog do sada nijesu imali".

"Za godinu dana su probili kompletnu trasu, jeste da se desila havarija, ali sljedeća je godina za drugi dio posla. Naredne godine ćemo izmjestiti Vodovod tamo gdje neće biti u trupu puta, već na periferiji", rekao je Golubović.

Poslanik DF Janko Vučinić rekao je da zbog svega što se dogodilo neko mora da odgovara, dok je Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije pitao zašto Direkcija za sabraćaj ništa nije preduzela, s obzirom da je to bio jedanaesti put probijanja cijevi.

Predstavnik Direkcije Ervin Adrović je rekao je projekat nije tretirao vodovod: "Prethodna pucanja cijevi su sanirana, a ovo sada je već bila havarija. Izvođač mora da štiti cijevi".

Pitanje odgovornosti više pute je isticano, ali su se zvaničnici od toga ograđivali, navodeći da će to utvrditi nadležni državni organi.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da je epidemija u Beranama završena, ali da i dalje traje nadzor epidemioloških službi.

On je objasnio da je potencirano pitanje deponije u Beranselu, zbog moguće izbijanje druge epidemije, koja bi imala katastrofalne posljedice.

U Beranama se od početka epidemije, 24. avgusta, doktorima javilo oko 1.500 pacijenata zbog stomačnih problema. Voda u tom gradu i dalje nije za piće.

Labudović tražio ostavku Radunovića

Emilo Labudović iz Demokratskog fronta je kazao je nakon mjesec i po poznato samo da je bila epidemija i pitao Radunovića pitao hoće li u Berane stići prije pijaća voda ili ostavka ministra.

"Na čelu sam zdravstvenog sistema, a ljekari su od odlično posao odradili. Nije zakazao zdravstveni sistem. Da li će moja ostavka doprinijeti tome da građani Berana dobiju pijaću vodu?! Ništa manje nijeste odgovorni od mene za cijelu situaciju", rekao je Radunović.

Bonus video: