Vujanović: Odbor za osveštanje hrama je formiran na osnovu tradicije

Upitan da prokomentariše odnos MCP prema mitropolitu Mihailu, on je kazao da su prava adresa za odgovor patrijarsi
20 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.09.2013. 17:07h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je danas u Rožajama da je počasni odbor za osveštanje hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici „slijedio jednu tradiciju odnosa prema velikim crkvenim i vjerskim događajima“.

„Vi znate da smo nedavno obilježili 12 vijekova prenosa moštiju svetog Trifuna i da je u tom počasnom odboru bio ministar kulture, a u ime grada Kotora je bila predsjednica Opštine, da smo u avgustu obilježili osam vijekova Đurđevih stupova, gdje su u počasnom odboru bili ministar zdravlja i predsjednik Berana. Sada obilježavamo 17 vjekova Milanskog edikta, osvještava se hram i Vlada je dala svoje predstavnike, a u ime glavnog grada tu je gradonačelnik.“, odgovorio je Vujanović na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da je odbor više jednopartijski nego državni.

„Mislim da se slijedi jedna dobra logika poštovanja najvećih vjerskih događaja u Crnoj Gori koji očigledno izazivaju visoko interesovanje i međunarodne zajednice, ovaj posebno. Mislim da je Vlada slijedeći taj model odredila i sastav ovog počasnog odbora, među kojima i gradonačelnika koji je domaćin te manifestacije.“, rekao je Vujanović.

Upitan da prokomentariše odnos Mitropolije Crnogorsko-primorske prema mitropolitu Mihailu, on je kazao da su prava adresa za odgovor patrijarsi.

„Mitropolit je uputio otvoreno pismo patrijarsima, oni su adresa za odgovor i ja očekujem da će neko od njih saopštiti iz kojih razloga je iz mitropolije koja je domaćin tog skupa upućen takav poziv i tako opredijeljen sastav onih koji su pozvani“, rekao je Vujanović.

Bonus video: