Otvoren novi studentski dom sa 462 mjesta

Dom je izgrađen po najsavremenijim svjetskim i ekološkim standardima, ima 126 dvokrevetnih i 70 trokrevetnih soba
797 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 13:17h

Novi studentski dom, u čiju izgradnju je uloženo oko osam miliona eura, danas je otvoren.

Dom, koji je izgrađen po najsavremenijim svjetskim i ekološkim standardima, ima 126 dvokrevetnih i 70 trokrevetnih soba, u koje će moći da se smjeste 462 studenta.

U dvokrevetnim sobama na prizemlju i spratu predviđeno je 12 mjesta za osobe sa posebnim potrebama, a osim smještajnih kapaciteta, dom sadrži i recepciju, kancelarijski prostor za administraciju, tehničke prostorije, biblioteku sa čitaonicom sa 84 mjesta, internet salu sa 20 mjesta.

Svaka moderno opremljena soba posjeduje sanitarni čvor i internet priključak.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović je na otvaranju kazao da studenti u Crnoj Gori kroz realizaciju projekta novog studentskog doma, dobijaju mnogo povoljnije uslove smještaja, "koji im obezbjeđuje dobru predizpoziciju da kvalitetno realizuju proces obrazovanja i da se na taj način preporuče domaćim i stranim poslodavcima kao ljudi koji su u stanju da odgovore svim izazovima novog vremena".

Video: Zoran Bojović

Premijer je istakao da se izgradnja doma kroz privatno-javno partnerstvo pokazala kao uspješno iskustvo, objasnivši da se na bazi tog iskustva pred državom otvara perspektiva da nakon izgradnje kapitalne infrastrukture u orazovanju, zdravstvu, kulturi i sportu, "dojučerašnji monopol otvori za kapital iz privatnog biznisa".

"...Da na taj način smanji svoje ukupne državne javne rashode i da perspektivno otvori mogućnost daljeg snižavanja poreza, a time i relaksacije svojih građana. Otvara se mogućnost za unapređenje biznisa i za dalji razvoj ekonomije", ocijenio je premijer.

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović je kazao da su se trudili da mladima stvore što bolje uslove za rad i napredak i da imaju uslove kao njihovi vršnjaci u Evropi.

"Zar nije najbolja potvrda naših ciljeva ono što smo radili prethodih godina, a što je tokom ovog mjeseca dobilo blistav epilog otvaranjem više značajnih objekata u oblasti obrazovanja, vrijednih 14,5 miliona eura", kazao je Stijepović.

Najavljena gradnja doma i u Nikšiću

On je najavio da će do kraja nedjelje otvoriti vrtić u Tivtu, obećavši da će i u narednom periodu biti posvećeni izgradnji novih objekata koji će ispunjavati evropske standarde.

"Narednog mjeseca ćemo otpočeti radove na izgradnji sportske dvorane Univerziteta Crne Gore, površine 3.000 kvadrata, sa 800 mjesta i prostorijama za kulturni i studentski centar. Vrijednost radova je 3, 5 miliona eura, a biće završena za 12 mjeseci", kazao je Stijepović.

On je najavio da će nakon izmjene DUP-a krenuti u izgradnju Studentskog doma u Nikšiću, u koji je planirano ulaganje od sedam miliona eura.

Za novi studentski dom u Podgorici je Vlada obezbijedila zemljište i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Privatni partner, "Kroling" doo iz Danilovgrada, je u aprilu 2012. otpočeo sa radovima na izgradnji studentskog doma i završio ih u ugovorenom roku.

Galerija

Bonus video: