„Zajedno za čistiju Taru“

U akciji su učestvovali brojni volonteri, uglavnom zaljubljenici u Taru
0 komentar(a)
Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.09.2013. 20:05h

Na Tari je, u okviru prekograničnog programa između opština Foča i Plužine, minulog vikenda organizovana velika akcija čišćenja kanjona i korita „suze Evrope“.

U akciji pod nazivom „Zajedno za čistiju Taru“ učestvovali su volonteri dvaju opština.

„Tokom akcije očišćen je dio kanjona i rijeke Tare od Brštanovice do Šćepan Polja, zatim putni pojas od Foče do Šcepan Polja, kao i lokalitet kampa Bastasa. Učesnici akcije su na plužinskoj strani pokupili 50 kesa smeća od 150 litara. Iz rijeke su izvukli 15 guma od automobila i prokrčili put od rastinja“, kazala je menadžer projekta Marija Bakrač.

U akciji su učestvovali brojni volonteri, uglavnom zaljubljenici u Taru.

„Volim prirodu i smatram da Tari treba vratiti barem dio onoga sto ona nama pruža“, kazao je Miro Gačević iz Nikšića, redovni posjetilac Tare.

Slično razmišljaju i oni koji zarađuju na njenim brzacima.

„U ovakve akcije treba uključiti što više ljudi i pokušati podići svijest o očuvanju životne sredine, posebno kod omladine“, naglasio je Zoran Blagojević, dugogodišnji rafter.

Čitava akcija zapravo je dio prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u projektu “Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine”, vrijedan 367.000 eura.

Plužine će sljedećeg mjeseca organizovati akciju čišćenja grada, a u opštini Foča rafteri i ekološko drustvo očistiće korita rijeka Tare i Drine, kao i druge turističke destinacije gdje će učestvovati učenici, studenti, NVO sektor i građani.

Bonus video: