Osnovano Udruženje službenika za komunikacije u javnom sektoru

Događaj okupio 80 visokih vladinih službenika za komunikacijeiz cijele jugoistočne Europe, stručnjaka za komunikacije iz Evrope i SAD
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2013. 13:26h

U Budvi je, osnivanjem Udruženja službenika za komunikacije u javnom sektoru iz jugoistočne Evrope (SEECOM), završena druga konferencija o vladinim komunikacijama.

Konferenciju je organizovala crnogorska Vlada u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, Kancelarijom UNDP u Crnoj Gori, Sekretarijatom Vijeća za regionalnu saradnju i Ambasadom SAD.

Iz Vlade je saopšteno da će, prema Statutu, Udruženje unaprjeđivati profesionalni razvoj i umrežavanje, podsticati partnerstava s nevladinim akterima, prije svega medijima i organizacijama civilnog društva, unaprjeđivati učešće građana i raditi na vrijednostima i etičnosti u javnom sektoru komunikacija, kao i na korištenju inovacija i novih tehnologija.

Za predsjedavajućeg te međunarodne neprofitne profesionalne organizacije službenika za komunikacije iz regiona, izabran je Krunoslav Vidić iz Hrvatske, a za generalnog sekretara Udruženja Vuk Vujnović iz Crne Gore.

Članovi upravnog odbora su Kristijan Špar (Medijski program KAS za jugoistočnu Evropu), Dinka Živalj (RCC) i Nadica Dujović(UNDP).

U govoru povodom otvaranja konferencije potpredsjednik Vlade, Duško Marković, rekao je da je najvažnija uloga stručnjaka za komunikacije da budu glas građana u institucijama, a glas institucija u javnosti, pomažući tako da politike koje te institucije kreiraju i sprovode u potpunosti odražavaju potrebe i interese građana.

"Ovakav način razmišljanja i upravljanja je takođe u skladu s najboljim evropskim standardima. Upravo je Evropska unija Lisabonskim ugovorom snažno afirmisala participativnu demokratiju kao jedno od tri načela demokratskog upravljanja, uz demokratsku jednakost i reprezentativnu demokratiju", rekao je on.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski, rekao je da nijedna demokratska vlada do sada nikada nije bila na gubitku kada je bila spremna da sluša svoj narod.

"Dužnost svake vlade je da bude informativna i transparentna za javnost. Međutim, u ovome ima nečega više od jedne strane koja oglašava svoje politike dok druga strana iskazuje pritužbe. Ovdje postoji dvosmjerna ulica partnerstva i povjerenja između vlasti i građana", kazao je on.

Prema njegovim riječima, konferencija pruža neoboriv dokaz političke volje crnogorske Vlade i vlada u jugoistočnoj Europi da rade na poboljšanju komunikacijskih veza s građanima.

Zamjenik šefa Misije iz Ambasade SAD, Daglas Džouns, pohvalio je PR biro Vlade Crne Gore za organizovanje tog događaja i kazao da portparoli igraju centralnu ulogu u obezbjeđenju transparentnosti i otvorenosti u upravljanju.

"Vaš posao nije uvijek lak, ali rezultati su jasni, kada vladini službenici za komunikacije imaju podršku u svom radu- društvo ima koristi od toga: javnost je bolje informisana i više uključena, vlade donose bolje odluke, povjerenje u državu se povećava, a korupcija se smanjuje", poručio je on.

Iz Vlade je saopšteno da je naglasak konferencije bio na vladinim komunikacijama u službi građana, optimizaciji resursa u javnim komunikacijama, korišćenju savremene tehnologije za poboljšanje dvosmjerne komunikacije, društvenim medijima, komuniciranju EU integracija i regionalnoj saradnji.

Navodi se da je događaj okupio 80 visokih vladinih službenika za komunikacijeiz cijele jugoistočne Europe, stručnjaka za komunikacije iz Evrope i SAD, kao i PR menadžera i šefova za komunikacije iz regiona.

Galerija

Bonus video: