Njemački turisti platili besplatan parking u Starom Baru

“Nijesu u pitanju dva eura, već činjenica da vas neko tako agresivno vara na oči i uznemirava..."
121 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2013. 14:04h

Osim neskrivenog oduševljenja prirodnim ljepotama Crne Gore, sa odmora na barskoj rivijeri Natali Kecer, iz njemačkog grada Boparta, kući će odnijeti i sjećanje na ružnu epizodu u Starom Baru.

Učiteljica u osnovnoj školi, Kecer je sa suprugom iznajmila kombi kojim sa troje djece obilaze naše primorje. Prije tri dana posjetili su i Stari Bar.

“Kada smo na velikom platou parkirali kombi, prišla su nam petorica muškaraca koji su do tada bili ispod drveta. Na vašem jeziku i gestikulirajući zatražili su nam da platimo parking tri eura. Pri tom su bili veoma agresivni, tako da sam se uplašila. Nigdje, međutim, nije bilo oznake da se parking plaća, a ’priznanicu’ koju su nam gurali pod nos vidjela sam samo na još jednom autu. Shvatili smo da žele da nas prevare. Suprug nije htio da im da novac ali, iz straha da nam ne razbiju auto dok budemo obilazili Stari grad, i zato što su djeca već bila počela da plaču, dali smo im na kraju dva eura, na koliko su spustili ’cijenu’. Dali su nam ’priznanicu’ koju su napisali”, ispričala je Kecer.

Ona je sa porodicom ljetovala u Crnoj Gori i 2010. godine. Istakla je da su Crnogorci “u principu veoma gostoljubivi”, a za starobarsku epizodu je kazala da “daje loš utisak koji u razgovoru sa prijateljima i komšijama sigurno ne bi preporučio obilazak Starog Bara”.

Dali dva eura: Natali Kecer

“Nijesu u pitanju dva eura, već činjenica da vas neko tako agresivno vara na oči i uznemirava. Da bi se ovaj problem riješio i drugi strani turisti lišili stresova, smatramo bi bilo dovoljno postaviti na ulazu na plato veliku tablu sa oznakom da je parking besplatan”, kazala je Kecer.

Neovlašćeno naplaćivanje parkinga strancima na platou u Starom Baru je veliki lokalni problem koji što prije mora biti riješen, rečeno je još sredinom jula na sastanku tridesetak preduzetnika Starog Bara sa čelnicima Opštine i inspekcijskih službi.

Ističući da se time nanosi šteta imidžu Starog Bara koji je „sada sigurno najposjećenija turistička destinacija u opštini“, privrednik Anes Đulamerović rekao je tada „Vijestima“ da ova nemila pojava traje još od maja, otkako su učestale posjete stranaca Starom Baru sopstvenim i iznajmljenim autima.

"Neovlašćeno naplaćivanje parkinga strancima na platou u Starom Baru je veliki lokalni problem koji što prije mora biti riješen"

“Na sastanku u Starom Baru bili su predstavnici policije, Komunalne policije, Mjesne zajednice, Turističke organizacije i inspekcija i ispalo je na kraju da niko nema nadležnosti da se to riješi, a mi tu imamo tri izbjeglice koje vuku za rukav turiste i neovlašćeno im naplaćuju parking. Za ono što sam ja odgovoran spreman sam da snosim odgovornost, ali moraće i neki drugi”, rekao je tim povodom odbornicima na julskoj sjednici SO Bar predsjednik Opštine Žarko Pavićević.

Pajović: Posao za policiju

Načelnik barske Komunalne policije Zoran Pajović kazao je da je, s obzirom na to da postoji indicija da se takve aktivnosti ilegalno rade u Starom Baru, neophodno da takve stvari otkriju službenici Područne jedinice Uprave policije u Baru, jer se radi o klasičnoj prevari.

“Komunalna policija obilazi često taj rejon i nije primijećeno da se zauzimaju javne površine postavljanjem fizičkih prepreka ili ograda koje bi eventualno ukazivale da se naplaćuje parking. I nama je prijavljivano da se nekoliko osoba, uglavnom Roma, bavi prosjačenjem i traži novac od vozača da im čuvaju vozila na tom parkingu”, kazao je “Vijestima” Pajović.

Galerija

Bonus video: