Prosječni građanin Crne Gore popije 13 litara čistog alkohola godišnje

I u Evropi mnogo pije, pa je ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika 12,1 litar godišnje, duplo više u odnosu na svjetski prosjek
0 komentar(a)
alkohol, Foto: Shutterstock
alkohol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2013. 11:15h

U Crnoj Gori građani prosječno godišnje popiju 13 litara čistog alkohola, što je više od evropskog prosjeka, poručeno je na okruglom stolu posvećenom ranom otkirivanju štetne upotrebe alkohola.

Udio potrošnje neregistrovanog, odnosno neformalno proizvedenog alkohola je 4,7 litara.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da se u Evropi mnogo pije, da je ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika 12,1 litar godišnje, što je duplo više u odnosu na svjetski prosjek.

“U Crnoj Gori se pije još više, na što ukazuju procjene Svjetske zdravstvene organizacije. Zdravstveni problemi povezani sa upotrebom alkohola dostigli su alarmatno visok novo i konzumiranje alkohola doprinosi nastanku širokog spektra oboljenja, stanja i rizičnih ponašanja”, upozorila je ona.

Brajović je kazala da je jedan od ključnih faktora za rješenje problema zdravstveni sistem, oslonjen na snažnoj i dobro organizovanoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Konzumiranje alkohola je tijesno povezano sa nastankom velikog broja oboljenja i zajedno sa pušenjem, nezdravom ishranom i fizičkom neaktivnošću predstavlja glavni faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti – glavni uzrok umiranja savremenog čovjeka”, kazala je Brajović.

Pomoćnik ministar zdravlja dr Mensud Grbović rekao je da je alkoholizam treći vodeći uzrok bolesti i prijevremene smrti.

“Alokolizam je skopčan sa više od 60 različitih somatskih bolesti i povreda, a utiče i na rast broja ubistava i samoubistava”, rekao je Grbović.

Prema podacima SZO iz 2011. godine oko 25 miliona ljudi godišnje umire od posljedica povezanih sa alkoholom, koji je odgovoran za oko 4,4 odsto ukupnog opterećanjea bolešću i 3,7 odsto smrtnih slučajeva.

“Čak 320.000 mladih između 15 i 29 godina umire usljed uzoraka povezanih sa alkoholom, što čini devet odsto svih smrtnih slučajeva u ovoj dobnoj grupi”, upozorio je Grbović.

Bez konkretnih mjera i akcija

Grbović je podsjetio da je nedavno usvojena Strategija prevencije upotrebe alkohola 2013-2020 koja je prvi strateški akt koji reguliše tu oblast.

“Za djelotvornu primjenu i trajnu održivost strategije potrebno je jasno opredjeljenje i volja, svijest o značaju problema, kao i preduzimanje obaveza za njihovo rješavanje. Za uspjeh je potrebna kontinuirana politička odlučnost i posvećenost, efikasna kooridnacija, održiv izvor finansiranja, odgovarajuće angažovanje lokalnih vlasti, kao i civilnog društva i ekonomskih subjekata”, rekao je Grbović.

Kada je riječ o podacima o proporciji apstinenata od alkohola u populaciji, u Crnoj Gori do sada nije sprovedeno nacionalno istraživanje po domaćinstvima u opštoj populaciji.

Prema podacima SZO, u Crnoj Gori je 11,7 odsto muškaraca i 31,3 odsto žena nije nikad u životu konzumiralo alkohol.

Bonus video: