Lacmanović: Ne možemo zbog manjeg broja kriminalaca davati podatke svih

On je dodao da podržava stav kontrolora da su javno dostupni matični brojevi suprotni Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti
6 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.09.2013. 09:34h

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Radenko Lacmanović rekao je da to tijelo nije raspravljalo o skidanju matičnih brojeva sa sajtova Uprave za nekretnine i Poreske uprave jer, kako je kazao, za to nije postojao zakonski osnov.

"Savjet odlučuje po žalbi, a kako je Uprava ispoštovala nalog kontrolora Agencije i nijesu se žalili, ta tačka nije bila na dnevnom redu Savjeta jer on odlučuje po žalbama u ovom slučaju", izjavio je Lacmanović ”Vijestima”.

On je dodao da podržava stav kontrolora da su javno dostupni matični brojevi suprotni Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

"Stav MANS-a je 'klanje vola za kilo mesa' jer zbog nekoliko desetina matičnih brojeva mogućih kriminalaca ili korumpiranih funkcionera ne mogu biti javno izloženi lični podaci 650.000 građana. Eksperti Evropske unije su u više navrata konstatovali da se takvim postupcima nanosi šteta građanima i mi smo dužni da ih zaštitimo”, rekao je Lacmanović.

Iz MANS-a su nedavno negodovali zbog odluke Poreske i Uprave za nekretnine da onemoguće pretragu svojih registara po matičnom broju pojedinaca. Oni tvrde da su tim činom državne institucije omogućile kriminalcima da prikriju svoje prljave poslove sa kompanijama i nekretninama. U MANS-u upozoravaju da će to otežati otkrivanje i procesuiranje slučajeva korupcije unutar tih institucija.

Onemogućavanje pristupa podacima osudila je i Mreža istraživačkih centara regiona OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) kao i organizacija Transparency International.

Bonus video: