Samardžić: Ne čuvaju nas hrvatski avioni

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić tvrdi da nema nikakvog dogovora sa Zagrebom
108 pregleda 34 komentar(a)
Dragan Samardžić, Foto: Goran Malidžan
Dragan Samardžić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.09.2013. 06:43h

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić izjavio je da Crna Gora nije postigla nikakav dogovor sa Hrvatskom o zaštiti našeg vazdušnog prostora, kako su to prenijeli pojedini mediji, ističući da se o tome nije čak ni razgovaralo.

On je nakon finalnog dijela vježbe “Odlučan korak 03“, koja je održana juče na Novoj lokaciji u Pljevljima, kazao da će Crna Gora „konačnu zaštitu našeg neba rješavati u saradnji sa NATO, zemljama odnosno kada budemo članica kolektivnog sistema bezbjednosti“.

„Vlada je početkom septembra dala saglasnost da Ministarstvo odbrane potpiše sporazum sa Hrvatskom, BiH i Makedonijom o izradi Studije o zaštiti vazdušnog prostora, koja će se prije svega odnositi na razvoj radarskih i PVO sistema. Ta informacija je zloupotrebljena u raznim medijima i data je dezinformacija da je postignut dogovor da će naše nebo obezbjeđivati hrvatska avijacija. Studiju radi nadležna NATO agencija, a da bi se studija izradila morali smo da imamo jednu lidersku naciju koja je iz sastava NATO, koja će predstavljati naše interese pred tim savezom. Prvobitno je bilo predviđeno da to bude Albanija, ali je ona odustala. Javila se Hrvatrska”, kazao je Samardžić.

On je dodao da taj sporazum važi dok se studija ne preda Crnoj Gori: “Studija se uopšte ne bavi time ko će i da li će neko obezbjeđivati naše nebo. Ja se nadam da ćemo kasnije kada budemo članica kolektivnog sistema bezbjednosti to riješiti na sličan način kao što je uradila Albanija ili Slovenija“.

Slovenačko nebo obezbjeđuju italijanski avioni, a albansko naizmjenično italijanski i grčki.

„Još jedna dezinformacija se često ponavlja - da Slovenija plaća silne milione za obezbjeđenje svog neba Italiji. Mi smo razgovarali sa kolegama iz Slovenije i oni su nam kazali da Italija to radi besplatno. Kako će se obavljati obezbjeđenje našeg vazdušnog prostora, to je prije svega stvar političkog dogovora“, kazao je Samardžić.

Govoreći o jučerašnjoj vježbi, načelnik Generalštaba je kazao da u okviru programa Partnertvo za mir Vojska sprovodi ocjenjivanje i obučavanje naših jedinica po NATO standardima.

Direktor vježbe, potpukovnik Zoran Božović kazao je da će iduće godine, kada jedinica završi i četvrti nivo ocjenjivanja, biti u potpunosti spremna za operacije pod NATO komandom.

Bonus video: