Medenica provjerava što su radile sudije

Medenica je ranije najavila da će se "tamo gdje bude ukinuto više od 30 odsto presuda u posljednje dvije godine pokrenuti postupci za razrješenje"
84 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 15:59h

Predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Vesna Medenica zatražila je od predsjednika svih crnogorskih sudova da joj dostave informacije o učincima sudija za posljednjih šest mjeseci. Prema informacijama “Vijesti” Medenica je u dopisima posebno akcentovala da joj se dostave spiskovi sudija koji imaju više od 30 odsto ukinutih presuda za posljednje tri godine zaključno sa julom ove godine.

Medenica je “Vijestima” rekla da je taj zahtjev proslijedila kako se napravio izvještaj na šestomjesečnom nivou. Ona je prije nekoliko mjeseci najavila da će se "tamo gdje bude ukinuto više od 30 odsto presuda u posljednje dvije godine pokrenuti postupci za razrješenje".

Prema izvještaju o radu sudova za 2012, predstavljenom u aprilu, od svih odluka koje su ispitane po žalbama na višim sudskim istancama 69,09 odsto je potvrđeno, preinačeno je 6,56, a ukinuto 23,63 odsto.

“Kvalitet presuđenja nije zadovoljavajući kod pojedinih sudija i sudova, tako da je i to jedan od glavnih prioriteta kojima će se u 2013. godini sudska vlast i Sudski savjet baviti. U tom cilju, prvenstveno je neophodno utvrditi subjektivnu odgovornost svakog pojedinačnog nosioca sudske funkcije kome je više od 30 odsto ukinutih odluka u zadnje dvije godine, što će nužno dovesti do pokretanja postupka za utvrđivanje odgovornosti za iskazanu nestručnost”, rekla je tada Medenica.

Medenica je tokom godišnje kontrole sudijama koje imaju loše rezultate savjetovala da sami napuste taj posao. Prema informacijama “Vijesti”, to su učinili sudije osnovnih sudova u Herceg Novom i Plavu Petar Zloković i Elica Pantović. Iz Sudskog savjeta su prije tri dana saopštili da je njim ”konstatovan prestanak sudijske funkcije”.

Bivša predsjednica Apelacionog suda Svetlana Vujanović u martu je kazala da je 40 odsto ukinutih presuda iz oblasti organizovanog kriminala, te da taj podatak vrlo zabrinjava i zahtijeva temeljnu analizu.

Velik procenat ukinutih presuda sudijama osnovnih i viših sudova je višegodišnji problem crnogorskih sudstva. Sudski savjet, Vrhovni sud i Ministarstvo pravde, i pored toga do sada nijesu uradili analizu koja bi pokazala gdje su problemi.

Galerija

Bonus video: