Medenici uručena izmišljena nagrada

"Ne vidim kome bi to smetalo da Medenica, uz sve reference profesionalne, dobije nagradu. Ja sam to predložio", kazao je Brajušković
32 komentar(a)
Vesna Medenica, Darko Brajušković, Foto: Dragana Šćepanović
Vesna Medenica, Darko Brajušković, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.09.2013. 06:35h

Dodijelivši predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici nagradu za javni naučni rad, kolašinska vlast je prekršila odredbe važeće Odluke o ustanovljenju, uslovima, načinu i postupku dodjele opštinskih nagrada.

Nagrada koja je dodijeljena Medenici ne postoji među nagradama koje se navode u tom dokumentu. Prema odluci, koja je donijeta 30. jula, a objavljena u Službenom listu 20. avgusta 2012. Opština dodjeljuje plaketu, zahvalnicu, nagradu mladima i priznanje "Počasni građanin" Kolašina. Pored toga, ove godine nije ni postajao žiri koji je odlučivao o nagradama, iako je to zakonska obaveza.

“Odluke o dodjeli nagrade ’plaketa opštine Kolašin’, ’zahvalnica opštine Kolašin" i nagrade mladima opštine Kolašin’ donosi žiri, kojeg na redovnoj sjednici imenuje Skupština opštine većinom glasova prisutnih odbornika. Odluka o dodjeli priznanja ’Počasni građanin Kolašina’, na predlog žirija, donosi se na redovnoj sjednici Skupštine opštine većinom glasova ukupnog broja odbornika", piše u toj odluci.

Predsjednik Opštine Darko Brajušković potvrdio je za “Vijesti” da se nije poštovala aktuelna odluka. Kako je kazao, razlog za to je bio “to što se nije stiglo da se imenuje žiri na sjednici lokalnog parlamenta”.

Priznanje “Počasni građanin” dodjeljuje se pojedincu, koji nije građanin Kolašina, a čija je djelatnost izuzetno značajna za razvoj, položaj, afirmaciju i ugled opštine, kao i saradnju sa drugim gradovima u zemlji i inostranstvu

Prvi čovjek grada, međutim, nije mogao da objasni ko je odgovoran što su “zaboravili” da u dnevni red uvrste vrlo bitnu oblast.

Zbog tih propusta, prema nezvaničnim informacijama, o dobitniku opštinskih nagrada koje su dodijeljene na Dan opštine, 18. avgusta, odlučivalo se na brzinu i uz mnogo peripetija.

Sagovornik “Vijesti” iz lokalne uprave nezvanično je kazao da su “dvije prilično nesložne struje u aktuelnoj vlasti imale različito mišljenje i kad je riječ o dobitniku opštinske nagrade”.

Jedni su, navodno, insistirali da to bude Medenica, dok su drugi predlagali vajara Miodraga Šćepanovića. Na kraju je napravljen kompromis, pa su nagrade dobili oboje, a uz njih su nagrađeni i najbolji student i najbolji sportista.

"Ja ne vidim kome bi to smetalo da Medenica, uz sve reference profesionalne, dobije nagradu. Ja sam to predložio. Ja sam predložio i da se nagrada dodijeli vajaru Šćepanoviću i ne vidim razlog interesovanja za ovu temu. Naravno, postignut je dogovor, nijesam jedini o tome odlučivao", kazao je Brajušković.

Kako je kazao, odluka o nagradi najboljem studentu, koja je ove godine dodijeljena budućoj pravnici Ani Zeković, donijeta je na osnovu jasnih kriterijuma.

"Ona je imala najveći prosjek ocjena, a nagrada sportiskinji Ivani Bulatović dodijeljena je na osnovu predloga Sportskog saveza. Već na prvoj narednoj sjednici formiraćemo žiri za opštinske nagrade, pa više neće biti ovakvih situacija", objasnio je Brajušković.

Prema mišljenju bolje upućenih koji su tražili anonimnost, da se poštovala opštinska odluka, odnosno kriterijumi koji su njom propisani, teško da bi Medenica u svom rodnom gradu mogla dobiti ijednu od nagrada, bar za sada.

Plaketa opštine je nagrada koja se dodjeljuje pojedincima i kolektivima sa područja opštine Kolašin za izuzetan dugogodišnji doprinos u razvoju opštine, za postignute vrhunske rezultate i uspjeh u oblasti privrede, preduzetništva, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, kulture, umjetnosti, sporta, zaštite životne sredine i humanitarnog rada. Plaketa se može dodijeliti i posthumno, po istoj proceduri.

Zahvalnica se dodjeljuje kao priznanje za određeni humanitarni podvig, postignuće ili doprinos i naročito ispoljenu hrabrost u vanrednim situacijama.

Priznanje “Počasni građanin” dodjeljuje se pojedincu, koji nije građanin Kolašina, a čija je djelatnost izuzetno značajna za razvoj, položaj, afirmaciju i ugled opštine, kao i saradnju sa drugim gradovima u zemlji i inostranstvu. Djelatnost i ličnost moraju biti opšte vrednovani, sa moralnog i svakog drugog stanovišta.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, novčani dio nagrade za sve četovro dobitnika ove godine bio je različit. Medenica je novac koji je dobila poklonila lokalnom skijaškom klubu.

Bonus video: