Direktor KC: Dugo se čeka jer nema dovoljno ljekara

Milan Mijović objašnjava zašto se i dalje mjesecima ne može doći na pregled kod pojedinih specijalista
397 pregleda 5 komentar(a)
Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.09.2013. 19:07h

U Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore trenutno se najduže čeka za pregled kod reumatologa, endokrinologa i hematologa, gdje je izražen deficit kadra i prema kojima se uputi pored kardiologije najviše osiguranika iz cijele Crne Gore, kazao je direktor dr Milan Mijović.

On je za „Vijesti“ rekao da je prvi slobodan termin za prvi pregled kod reumatologa i endokrinologa januar, hematologa kraj novembra, vaskularnog hirurga kraj oktobra, dok se kod gastroenterologa zakazuje do mjesec dana.

„Pregledi kod otorinolaringologa (ORL) i ginekologa se ne zakazuju već se obavljaju isti dan po javljanju pacijenta u ambulantu. Za sve pacijente koji ne mogu dobiti termin za prvi pregled u roku od 30 dana, izdaju se potvrde za pregled u umreženim privatnim zdravstvenim ustanovama“, objasnio je Mijović.

On je dodao da hitni slučajevi ne čekaju i da se o listama čekanja govori samo kada su u pitanju neakutna stanja i hronični bolesnici: „Deficitarnost pojedinih grana je regionalni problem i pred nama je veoma kompleksan zadatak da povećamo broj ljekara sa 20 na 26 u prvoj fazi, a kasnije na 34 na deset hiljada stanovnika“.

U međuvremenu, projekat Centralnog zakazivanja pregleda u Poliklinici KCCG, koji je najavio na početku svog mandata 2011. godine, u završnoj je fazi.

“U toku je edukacija kadra i prvog oktobra kreće zakazivanje pregleda za Hiruršku kliniku, ORL i MFH kliniku i za Kliniku za urologiju i nefrologiju. Nakon toga svakih 15 dana se širi paleta zakazivanja na ostale organizacione jedinice i ambulante i planirano je da se objedini projekat u okviru KCCG do kraja ove godine”, najavio je Mijović.

Sistemom za centralno zakazivanje pregleda, kako je rekao, svakom pacijentu biće dodijeljen precizan termin, ime ljekara i mjesto pregleda, nakon čega će redovi ispred ambulanti biti smanjeni. “Najveći benefit naši pacijenti imaće kada se realizuje druga faza projekta koja podrazumijeva da izabrani ljekar daje pacijentu termin pregleda kod specijaliste onog momenta kada mu izda uput za određeni pregled. Ovaj dio projekta je planiran za 2014. godinu”, rekao je Mijović.

Direktor najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori je naglasio da Klinički centar priprema projekat dopunskog rada u KCCG i za sve zaposlene i sve ljekare iz Crne Gore i regiona, za koje postoji potreba za angažovanjem.

Zašto bi se Mrežom favorizovali privatnici?

Ne bi trebalo raspisivati poziv za umrežavanje samo za deficitarne grane, već nakon utvrđivanja detaljnog cjenovnika Fonda zdravstva, koji je kupac usluga, raspisati javni poziv potpuno ravnopravan za sve privatne i javne ustanove koje su registrovane za određene specijalnosti i koje prihvataju uslove oglasa, predložio je Mijović.

Na taj način bi se, kako je rekao, poštovao član Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji izjednačava privatno i javno zdravstvo.

“Tako ćemo dobiti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, rekao je Mijović. Ovaj predlog zapravo predviđa i da se u državnim ambulantama organizuje rad u popodnevnim časovima, kako bi i tada mogli da pruže usluge pacijentima, a za to bi im Fond plaćao dodatnu nadoknadu.

Umrežavanje znači da pacijenti, ako duže od 30 dana moraju da čekaju na pregled u državnim bolnicama, mogu pojedine preglede i zahvate besplatno dobiti i u privatnim medicinskim ustanovama. To se privatnicima nadoknađuje iz Fonda zdravstva.

Bonus video: