Vujanović: Država će pomoći osvještanje hrama

Vujanović se sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem na sastanku Počasnog odbora za obilježavanje ovog jubileja
85 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 12:47h

Država je spremna da, u okviru svojih aktivnosti, maksimalno pomogne obilježavanju 17 vjekova Milanskog edikta i osvećenju hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, saopštio je Počasni odbor koji je tim povodom formirala Vlada. U Podgorici je danas održan sastanak Počasnog odbora, na kome je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, obavijestio članove Odbora o aktivnostima Mitropolije povodom obilježavanja 1700. godina Milanskog edikta i osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. “Amfilohije je iskazao je uvjerenje da će ove pripreme obezbijediti da ovaj jedinstveni događaj u pravoslavlju Crne Gore, po vrijednosti i značaju i crkvenim veledostojnicima koji će biti prisutni, bude primjeren njegovom istorijskom mjestu u pravoslavlju Crne Gore”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vujanovića, koji je na čelu Počasnog odbora. Navodi se da je Amfilohije kazao da očekuje da država pruži maksimalnu podršku i pomoć u organizaciji tog skupa.

“Predsjednik Vujanović i članovi Počasnog odbora, prenijeli su Amfilohiju, spremnost države da u okviru svojih aktivnosti maksimalno pomogne obilježavanju 1700. godišnjice Milanskog edikta i osvećenju Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici”, kaže se u saopštenju. Osim Vujanovića, u Počasnom odboru su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, ministar zdravlja Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša. Osveštenje Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici, čija je izgradnja počela prije dvije decenije, zakazana je za 7. oktobar u osam sati. Hram ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od kojih je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Galerija

Bonus video: