Porušeni ostaci dvorca čuvenog Konte Zanovića

Na mjestu kod Budve, koje bi trebalo da bude interesantno nadležnima koji se bave očuvanjem kulturne baštine, sprema se teren za stambenu zgradu
633 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 07:06h

Posljednji ostaci dvorca Konte Zanovića u budvanskom naselju Babin Do, na brdu Spas, porušeni su, a na njegovom mjestu biće izgrađena stambena zgrada.

Ljetnjikovac čuvene izumrle budvanske plemićke porodice Zanović, koja je upravljala Budvom u vrijeme Napoleona, izgradio je Antun Zanović, otac Stefana - Hanibal Zanovića, poznatijeg u istoriji kao Konte Zanović, o čijem životu je napisano dosta knjiga koje su bila inspiracija i za pozorišne komade.

Kuća, koja je po svojim obrisima podsjećala na dvorac, bila je praktično porušena, i kao takva, decenijama unazad mijenjala vlasnike. U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, na toj parceli vodi se da postoje ostaci ruševine. Kuća nije bila pod zaštitom države, niti je kao takvu vode u registru kulturnih dobara.

Porodica Zanović je zbog nemanja muških nasljednika, sredinom 19. vijeka izumrla i više u Budvi ne postoji nijedan od nasljednika sa tim prezimenom. Proteklih 150 godina kuća je po ženskoj liniji mijenjala vlasnike i više puta rušena, tako da su poslije rata od nje ostali samo kameni ostaci.

Prema riječima budvanskog istoričara Miroslava Mira Luketića, porodica budvanskog kneza Antuna Zanovića doselila se u Budvu iz Paštrovića početkom 18. vijeka iz sela Kaluderaca. U tom selu sačuvana je Kula Zanovića.

Porodica Zanović se bavila trgovinom i imala jake veze sa Venecijom. Tako se obogatila, te dobila plemićki status.

Zanovići su posjedovali prostranu kuću u Starom gradu, na sadašnjem Trgu pjesnika, u kojoj su odsjedale važne ličnosti. Pored kuće u Starom gradu, na svom imanju koje se i sada zove Babin do, Antun je izgradio veću zgradu, nalik na zamak.

Antun je imao pet sinova, a najčuveniji je Stefan Hanibal, koji se predstavljao i kao konte od Babinog dola. Avanturista i maštar ogromnih ambicija, volio je da se predstavlja kao nosilac različitih titula - crnogorski princ, vladar brda, knez Albanije, vojvoda Svetog Save, 11. potomak Skender bega, lažni car Šćepan Mali, patrijarh Crne Gore. Zapisano je da je uspijevao da svojom pojavom, manirima, obrazovanjem, i prije svega lukavstvom, za prijatelje dobije kraljeve, književnike i filozofe, kao što su Volter i Žan Žak Ruso. Boravio je u svim većim centrima Evrope. Navodno se kandidovao za predsjednika Amerike, a u međuvremenu se nadao poziciji kralja Poljske.

Konte Zanović Paštrović rođen je 1751. godine u Budvi, veoma rano napustio je rodni grad i nastavio je školovanje u Veneciji i Padovi. O njegovim kockarskim umijećima u svojim memoarima je pisao poznati Đakomo Kazanova.

Vrlo široko obrazovanje i enciklopedijsku kulturu dobio je zahvaljujući upravo tim čestim putovanjima. Prema nekim izvorima, družio se sa najpoznatijim ljudima svog vremena, blistao je po salonima najvišeg evropskog društva, osvajao ženska srca svojim šarmom i fizičkom ljepotom. Pojavom i postupanjem odavao je nešto opsjenarsko i zavodničko. Konte Zanović je planirao da se vrati u Budvu, ali je umro u 35. godini života

Zanovića u Budvi i Paštrovićima više nema, ali fama o ovoj porodici živi i danas.

Investitor naredio da se svaki kamen sačuva i ugradi u novu zgradu

Detaljnim urbanističkim planom “Babin do“, na toj parceli predviđen je stambeni objekat za kolektivno stanovanje, upravo onako kako je i na susjednim parcelama, gdje su podignute stambene zgrade poznatije kao „poštanske zgrade“.

Ekipa “Vijesti“ juče je na parceli zatekla buldožer i nekoliko radnika. Šef gradilišta kazao je “Vijestima“ da se svaki kamen, koji se nalazio na parceli, čuva, te će biti ugrađen u novi objekat.

Investitor sprema teren za zgradu, a Opština Budva izdala je urbanističko - tehničke uslove, kao prvi papir za dobijanje građevinske dozvole.

Galerija

Bonus video: