Ivanović: Većina sokova na tržištu ne sadrži propisan voćni sastav

“Analize su utvrdile da proizvodi imaju od dva do 25 odsto voća, umjesto deklarisanih 50 do 100 odsto”
159 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 13:35h

Većina analiziranih sokova koji se nalaze na tržištu Crne Gore ne sadrži voćni sastav popisan na deklaraciji, rekao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

On je na predstavljanju rezultata istraživanja kvaliteta voćnih sokova, poručio da analizirani proizvođači dovode u zabludu potrošače jer u proizvodu imaju do nekoliko puta manju koncentraciju voća od deklarisane.

“Analize su utvrdile da proizvodi imaju od dva do 25 odsto voća, umjesto deklarisanih 50 do 100 odsto”, naglasio je on.

Analiziranu su sokovi srbijanskih proizvođača Vino Župa i Takovo, kosovski Liberion i crnogorska Pirela.

Kako su potvrdile analize Centra za ekoptoktisokolšaka ispitivanja i berlinske laboratorije, samo se dalinovgradski proizvođač pridržavao pravila, pa su njegovi voćni sokovi u skladu sa deklaracijom.

“Kontrolisani su sokovi AD Vino Župa od narandže sa navodnih 100 odsto voća, od borovnice sa 50 odsto, i narandže i jabuke sa deklarisanih 51 odsto voća, Liberion (Podujevo, Kosovo) od borovnice, kao i sokovi Takovo od breskve i jabuke sa 50 odsto voća. Svi imaju daleko manji procenat voća od deklarisanog”, naveo je Ivanović.

Zbog tih rezultata proizvođačima je upućeno upozorenje da u narendih 15 dana isprave deklaracije ili da proizvodi budu u skladu sa njom.

“Ukoliko se ogluše na takvo upozorenje, uslijediće privremena zabrana uvoza, a ako ni to ne urodi plodom, formiraćemo takozvane crne liste i na duže zabraniti uvoz takvih proizvoda zbog obmanjivanja potrošača”, kazao je Ivanović.

Međutim, svi kontrolisani proizvodi ostaće na tržištu jer, kako Ivanović objašnjava, nijesu imali zakonskog osnova da nalože povlačenje sa tržišta, jer zdravlje potrošača nije ugroženo.

“Ovdje nije u pitanju problem koji utiče na zdravlje, kao što je bio u januaru sa aflatoksinom, već ti proizvođači dovodi potrošače u zabludu. Potrošač ne kupuje ono što bi htio i plaća veću cijenu od one koje bi trebalo”, kazao je Ivanović.

Najavio je da će taj resor nastaviti sa kontrolom i drugih proizvođača čiji su voćni sokovi prisutni na tržištu.

“Tržište Crne Gore ne može biti prostor gdje će se takvi proizvodi prodavati po ne tako malim cijenama. Suguran sam da će ubuduće proizvođači ozbiljnije gledati na naše tržište”, rekao je Ivanović.

Galerija

Bonus video: