Advokati prijete štrajkom ako Vlada ukine paušalno oporezivanje

Advokatska komora je zbog vladinih najava u vezi sa izmjenama i dopunama zakona o dohotku fizičkih lica, prošle subote vanredno zasijedala
172 pregleda 21 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2013. 10:51h

Izuzimanjem iz sistema paušalnog oporezivanja veliki broj advokata u Crnoj Gori bio bi doveden u nezavidan položaj, upozorio je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, navodeći da će u slučaju neprihvatanja njihovih predloga advokati biti spremni i na štrajk.

Predloženim izmjenama zakona određene samostalne djelatnosti kao što su advokatska, notarska, računovodstvena, knjigovodstvena, revizorska i zdravstvena, u zavisnosti od prirode i obima posla, biće isključene iz sistema paušalnog oprezivanja, odnosno treba da se oporezuju po stvarno ostvarenom dohotku.

Begović je kazao da je Advokatska komora zbog vladinih najava u vezi sa izmjenama i dopunama zakona o dohotku fizičkih lica, prošle subote održala vanrednu sjednicu Komore na kojoj je to bila jedina tačka dnevnog reda.

»U tim izmjenama zakona mi smo vidjeli da se briše takozvana paušalna kategorija poreznih obveznika. U našoj Komori većina advokata koji imaju mali obim posla, i koji jedva opstaju, tom odlukom su veoma pogođeni«, rekao je Begović agenciji MINA.

Kako je naveo, imajući sve to u vidu Skupština Advokatske komore smatrala je da treba da još jednom razgovarati sa ministrom finansija i nadležnim organima i prenijeti im sve zaključke sa zahtjevom da se zadrži paušalan način oporezivanja i da se cenzus poveća na 40 ili 50 hiljada.

"Na skupštini je odlučeno da ako Vlada ne prihvati takve naše predloge i saradnju da smo mi spremni na radikalne mjere pa čak i veliki broj advokata misli da treba stupiti u neki štrajk, što po mom mišljenju još nije opravdano«, poručio je Begović.

On je dodao da advokatima teško pada iznmjena zakona i da će mnogi biti dovedeni na ivicu egzistencije.

»Budite sigurni da ćemo na nekoj od vanrednih sjednica, koja će biti možda za nekoliko dana, definisati naš položaj i zauzeti stav u pogledu radikalnog odnosa prema stavu Vlade u vezi paušalnog oporezivanja. Naravno, javnost e biti upoznata sa našim odlukama«, zaključio je on.

On je upozorio da bi brisanjem takozvane paušalne kategorije poreznih obveznika veliki broj advokata bio doveden u nezavidan položaj i u situaciju da gotovo zatvaraju svoje kancelarije.

Države regiona povećale cenzus

Prema Begovićevim riječima, u državama regiona ne samo da nije ukinuta ta ketegorija paušalnog oporezivanja, šta više cenzus je tamo povećan na 30 i 40 hiljada a kod nas je, kao je naveo, on iznosio 18 hiljada.

Begović je kazao da u zemljama Evropke unije taj cenzus iznosi 50 hiljada kao i da postoje kategorije paušalnog oporezivanja poreskih obveznika.

On je rekao da je u Advokatsku komoru zadnjih pet godina primljeno više od 250 mladih advokata, odnosno diplomiranih pravnika koji gotovo da nijesu imali izbora.

“U Komori smo napravli dobar potez i rasteretili Vladau, omogućivši da se zaposli 250 mladih. Time smo, s druge strane, došli do situacijue da oni koji su već bili naši članovi, smanjuju posao i dolaze u nezavidnu poziciju«, pojasnio je on.

Bonus video: