Šćekić, po mišljenju Vlade, nije zaslužio da akademija nosi njegovo ime

"Vijesti" saznaju da su protiv takve odluke bili ministri pravde i potredsjednik Vlade Duško Marković i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević
99 pregleda 54 komentar(a)
Vlada, Foto: Vlada
Vlada, Foto: Vlada
Ažurirano: 19.09.2013. 13:45h

Policijska akademija u Danilovgradu neće nosti ime ubijenog policjskog inspektora Slavoljuba Šćekića jer je odbijanje inicijative predložio ministar prosvjete Slavoljub Stijepović a Vlada podržala.

Na današnjoj sjednici Vlade verifikovana je negativna odluka koju su dva dana ranije podržali ministri koji su članovi Komisije za politički sistem unutrašnju i spoljnu politiku i Komisije za ekonomska pitanja.

"Vijesti" saznaju da su protiv takve odluke bili ministri pravde i potredsjednik Vlade Duško Marković i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, koji su svojim potpisima ranije podržali predlog da Akademija nosi ime policijskog inspektora kojeg je obračun s mafijom platio životom.

Stijepović,koji je bio dužan da formalno predloži inicijativu,koja je podržana sa više od 6.000 potpisa četiri mjeseca ignorisao je obavezu da Vladi kandiduje da raspravlja o toj inicijativi.

Peticiju je pokrenula Šćekićeva porodica početkom godine i ona je dobila formu inicijative u aprilu, a potpisalo je više od šest hiljada građana.

Prema Vladinoj proceduri, kandidujući peticiju na portalu "Glas građana", korisnik bira ministarstvo nadležno za postupanje po njegovoj peticiji.

Ukoliko Vlada odluči da peticija nije prihvatljiva, dužna je da javnost obavijesti o razlozima neprihvatanja incijative.

“Razmatrajući peticiju o promjeni naziva JU Više stručne škole „Policijska akademija“ u Danilovgradu, Vlada je na predlog Ministarstva prosvjete odlučila da navedena peticija ne bude prihvaćena.

Ovakva odluka utemeljena je na opredjeljenju Ministarstva prosvjete da nazive obrazovno-vaspitnih ustanova određuje prema najznačajnijim datumima iz istorije i kulture Crne Gore, a ne prema liku i djelu istaknutih pojedinaca, kao i na uporednoj praksi, imajući u vidu da Policijske akademije u okruženju ne nose imena zaslužnih policijskih službenika.

Iskazano je puno poštovanje za lik i djelo pokojnog policijskog službenika Slavoljuba Šćekića, uz podsjećanje da je u krugu Policijske akademije 2006. godine postavljena njegova bista. Odluka je usvojena većinom glasova, uz izuzeto mišljenje dva člana Vlade” navodi se u saopštenju Vlade.

Prema pravilima Vlade, peticija može biti neprihvatljiva ako je u suprotnosti sa strateškim opredjeljenjima i politikama za koje je Vlada dobila mandat od Skupštine Crne Gore.

Apelacioni sud je potvrdio presudu prema kojoj su zbog podstrekavanja na ubistvo inspektora Sćekića, Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, dok su Ljubo Vujadinović i Milan-Čila Sćekić, osuđeni na po 30 godina zatvora zbog toga što su bili direktni izvršioci tog zločina.

Bonus video: