Željeznica Srbije vraća novac putnicima, Željeznica CG ne vraća

Međunarodni putnički voz je u ponedeljak 16. septembra, krenuo iz Beograda u 21.39 sati, stigao je u Bar jutros u 04.13 sati, nakon 32 sata putovanja
68 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 19:02h

Željeznice Crne Gore i Srbije izvinile su se putnicima koji su na relaciji Beograd – Bar putovali više od 32 sata.

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore poručili su da putnici, koji su u Podgoricu trebali da budu u utorak ujutru, nemaju pravo na novčanu nadoknadu zbog kašnjenja.

Iz Željeznica Srbije saopšteno je da će putnicima vratiti novac za kupljene karte, ali do granice sa Crnom Gorom.

Direktor sektora za međunarodni prevoz putnika Milovan Janković kazao je da između željeznica Crne Gore i Srbije nije potpisana Povelja o nadoknadi, i da nije moguće izvršiti nadoknadu.

Voz od Beograda do Podgorice putovao 30 sati

“Postoji Zakon o ugovornim odnosima u željezničkom saobraćaju Crne Gore i u lokalnom saobraćaju mi postupamo prema tom zakonu. Dakle, putnici lokalnog voza mogu da dobiju nadoknadu - do 50 odsto vrijednosti karte im može biti refundirano, samo moraju da se prijave i ispoštuju proceduru, za koju se mogu raspitati na željezničkoj stanici", objasnio je Janković radiju Antena M.

TV Vijesti, Marko Mišić

Željeznice Srbije donijele su odluku da se hitno utvrdi odgovornost za putovanje vozom od Beograda do Bara i da se svim putnicima iz tog voza vrate novac za kupljene karte, do granice sa Crnom Gorom.

Portparol ŽICG Mirjana Vujović kazala je da je Željeznički Prevoz organizovao hranu i piće u stanici Kolašin kao i autobuski i taksi prevoz do mjesta odredišta za svakog putnika do Nikšića, Cetinja, Bara i Ulcinja.

Voz je po redu vožnje iz Beograda trebalo da krene za Bar u 20 sati i 10 minuta, ali je u polasku kasnio 89 minuta, jer je čekao voz iz Subotice, u čijem je sastavu bio vagon s putnicima, koji su trebali da nastave putovanje za Bar.

Nakon polaska voza iz Beograda za Bar u 21 sat i 39 minuta, zbog kvara na jednom vagonu, voz je zaustavljen u stanici Bela Reka, a iz Željeznica Srbije su uspjeli da otklone kvar.

Voz je ponovo zaustavljen u Barajevu, gdje je utvrđeno da se vagon ne može popraviti, pa je angažovan drugi, a voz je dalje krenuo u 6 sati i 25 minuta.

Između željezničkih stanica Mojkovac i Trebaljevo od 16 do 22 sata i 20 minuta, voz je zbog nestanka napona usljed udara groma stajao u tunelu. Iz stanice Kolašin krenuo je u jedan sat, a stigao u Bar oko četiri sata.

Marinović: Saobraćaj danas funkcionisao uz podnošljiva kašnjenja

Direktorica sektora za međunarodni prevoz putnika u ŽPCG Rajka Marinović je kazala da je kašnjenje vozova na teritoriji Crne Gore danas bilo dovedeno na podnošljivu mjeru.

"Večernji voz iz Beograda na teritoriji Crne Gore kasnio je 57 minuta. Voz koji je krenuo iz Beograda u 10 sati kasnio je u Srbiji 55 minuta i u kod nas još 20. Voz koji je u 10 krenuo iz Podgorice kasnio je u polasku 20 minuta jer su na kompoziciju iz Bara morali da dodaju određeni potrebni broj vagona. Voz koji za će za koji minut krenuti iz Podgorice po redu vožnje krenuo je iz Bara. Sve to govori da je, nakon havarije, saobraćaj danas funkcionisao uz podnošljiva kašnjenja", kazala je Marinović "Vijestima" oko 20 časova.

Bonus video: