Drobnič: Osigurajte nezavisnu RTCG

„EU zna državu kandidata bolje nego ona sama sebe“, naglasio je Drobnič
6 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitja Drobnič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.09.2013. 10:43h

Šef Delegacije EU Mitja Drobnič kazao je da će, kada je u pitanju usklađivanje regulative koja se tiče medija sa pravom EU, parlament u tome imati značajnu ulogu, kroz izradu zakonskog okvira kojim će se osigurati nezavisnost Agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i Agencije za elektronske medije.

Osim toga, Crna Gora će morati da razmisli i kako da ojača finansijsku nezavisnost i održivost RTCG, kao nacionalnog javnog servisa. „Dobro funkcionisanje javnog servisa jedan je od ključnih elemenata za obezbjeđivanje medijskog pluralizma“, rekao je Drobnič na konferenciji “Crna Gora i EU - Informatičko društvo i mediji”.

On je objasnio da EU sa zemljama kandidatima ne pregovara o tome da li će one prihvatiti evropsko zakonodavstvo već kako će se ono primijeniti. Odgovarajući na pitanja predstavnika medija kakav je stav EU o kršenju medijskih zakona u Crnoj Gori, kao i po pitanju toga što se država kao najveći oglašivač oglašava samo u određenim medijima, Drobnič je kazao da je to predmet pažnje EU.

„EU zna državu kandidata bolje nego ona sama sebe“, naglasio je Drobnič.

Bonus video: