Vujanović: Nikad se ne bih kandidovala za predsjednika Vrhovnog suda

"Po strukturi bića sam operativac, u duši sam sudija. To što sam bila predsjednik Apelacionog suda je bilo na nagovor kolega"
736 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 11:48h

Doskorašnji predsjednik Apelacionog suda, Svetlana Vujanović negirala je da je napustila funkciju zbog neslaganja sa sudijama u tom Sudu navodeći da je, kako je kazala, u duši sudija i operativac. Vujanović je danas položila zakletvu kao novoizabrani sudija Vrhovnog suda. Ona je na pitanje da li je zbog nesuglasica sa sudijama Apelacionog suda odlučila da se kandiduje za sudiju Vrhovnog, odgovorila odrično. Sudije Apelacionog suda, njih petoro, pisali su predsjedniku Sudskog savjeta Vesni Medenici, nezadovoljni izmjenom godišnjeg rasporeda poslova u Apelacionom sudu. Izmjene godišnjeg raporeda poslova donijela je tadašnji predsjednik Apelacionog suda Svetlana Vujanović, na osnovu Zakona o sudovima.

Vujanović je rekla da nijedna njena odluka ne može biti motivisana ničim osim rezultatima i njenim zalaganjima

Na pitanje da li očekuje da će Crna Gora dobiti dobre ocjene u dijelu pravosuđa u poglavlju 23, s obzirom na veliki broj ukinutih presuda, Vujanović je odgovorila da sudije dobro rade svoj posao."Mislim da sudije predano rade svoj posao. Primjenjuju zakone maksimalno a sudijama ceste izmjene zakona dosta otežavaju. Ali, u svakom slučaju , što god je loše treba eliminisati iz suda", kazala je ona, navodeći da treba još dosta raditi na edukaciji. "Mislim da je tu najveći problem neznanje. Koruptivnosti možda ima ali ja vjerujem u časnost 90 odsto mojih kolega ali svi se moramo edukovati, svakog dana sve više«, kazala je Vujanović.Ona misli da opšti izbor tužilaca neće biti problem.Položene zakletve

Novoizabrani sudija Vrhovnog suda, Svetlana Vujanović i troje sudija osnovnih sudova položili su danas zakletvu pred predsjednikom Sudskog savjeta, Vesnom Medenicom. Za sudije Osnovnog suda u Kotoru izabrani su Irena Šofranac i Predrag Krstonijević, kao i sudija Osnovnog suda u Podgorici, Nenad Vujanović.Medenica je kazala da svaki pravnik po završenom Pravnom fakultetu teži da bude sudija Vrhovnog suda."Međutim, put ka tome je veoma zahtjevan i težak. Svetlana Vujanović je taj put prošla kroz 30 godina svog rada", navela je Medenica. On je podsjetila da je Vujanović bila sudija Osnovnog suda, Višeg suda, sudija, a potom i predsjednik Apelacionog suda. "Ona je bila član Sudskog savjeta u dva saziva a to je posebna privilegija i zasluga svakog sudije. Dobiti povjerenje kolega za tako značajnu funkciju je nešto što treba da ostane u biografiji svakog sudije upisano", rekla je Medenica.

Vesna Medenica

Njen učinak je, dodala je, bio uvijek od 150 do 200 odsto od zadate norme. Medenica je rekla da je Šofranac radila kako na svom profesionalnom i pravnom usavršavanju, tako i na potpunim edukacijama, koje su od nje zahtijevane. Krstonijević je, dodala je Medenica, zadovoljio sve neophodne kritrijume. "On je pokazao da sistem izbora sudija nije zatvoren i rezervisan za sudijski kadar, već mogu svi koji zadovolje kriterijume mogu biti sudija", kazala je ona. Vujanović, prema riječima Medenice, ima "blistav" radni učinak.

Upražnjeno mjesto predsjednika Apelacionog suda

Na konkurs za sudiju Vrhovnog suda, osim supruge predsjenika države Filipa Vujanovića, Vujanović, prijavile su se sudije Višeg suda u Podgorici – Dragana Đuranović i Nataša Božović.

Nakon odlaska Vujanovićeve u Vrhovni sud, ostaje upražnjeno mjesto predsjednika Apelacionog suda, a oglas će raspisati Sudski savjet.

Vujanović je bila sudija podgoričkog Osnovnog suda od 1989. do kraja 1996. godine, kada prelazi u Viši sud.

Od oktobra 2005. sutkinja je Apelacionog suda u krivičnom odjeljenju, da bi 2010. i 2011. došla na mjesto zamjenice predsjednika Apelacionog suda i predsjednika Krivičnog odjeljenja.

Od 13. aprila 2012. godine, na čelu je Apelacionog suda.

“Vijesti” su još prije desetak dana poslale zvanična pitanja Svetlani Vujanović o razlozima zbog kojih se prijavila na konkurs za sudiju Vrhovnog suda, ali na njih nikada nije odgovoreno

Početkom juna, pet sudija Apelacionog suda optužili su Vujanovićevu da je nezakonito izmijenila godišnji raspored poslova, zbog čega su se za pomoć pismom obratili predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Sudije Seka Piletić, Milivoje Katnić, Milić Međedović, Dragiša Rakočević i Zoran Smolović, ocijenili su tada da nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi za izmjenu godišnjeg raporeda poslova na osnovu člana 87 Zakona o sudovima, na koji se Vujanovićeva pozvala kada je donijela odluku.

Izmjenama godišnjeg rasporeda, koje su stupile na snagu 1. juna, sudija Katnić nije više bio zamjenik predsjednice Vujanović, a ni predsjednik, a ni član krivičnog vijeća u kojem je bio rasporedom poslova koji je utvrđen u januaru.

Mjesec dana kasnije, Sudski savjet utvrdio je da mijenjanjem godišnjeg rasporeda poslova u Apelacionom sudu nije ugrožena nezavisnost i samostalnost sudija Apelacionog suda.

“Vijesti” su još prije desetak dana poslale zvanična pitanja Svetlani Vujanović o razlozima zbog kojih se prijavila na konkurs za sudiju Vrhovnog suda, ali na njih nikada nije odgovoreno.

Galerija

Bonus video: