Amfilohije: Koja to zgrada nije u funkciji Boga?

"Kada je crkva na nepravi način bilo šta valorizovala? Crkva sve u slavu Boga a na blagoslov ljudima radi, i tako je bilo u crkvi dvije hiljade godina“, rekao je Amfilohije
93 pregleda 330 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2013. 06:45h

U slavu Boga, a na dobro naroda, to je biznis Mitropolije, komentarisao je juče mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije činjenicu da crkva gradi stanove i vodi hotele.

Upitan da li je to pravi način da se koristi crkvena imovina, Amfilohije je u kratkom razgovoru za “Vijesti nedjeljom” bio kategoričan.

"Prirodno. Kada je crkva na nepravi način bilo šta valorizovala? Crkva sve u slavu Boga a na blagoslov ljudima radi, i tako je bilo u crkvi dvije hiljade godina. Nikada se drukčije nije radilo“, naveo je Amfilohije.

Upitan zbog čega Mitropolija na svojim atraktivnim parcelama ne gradi staračke domove i time dodatno pokaže svoju narodnu misiju, mitropolit Amfilohije je naveo da je Mitropolija u materijalnoj nemoći.

"Otvorili smo narodnu kuhinju u Podgorici, narodnu kuhinju na Cetinju. Već godinama traje sudski proces u Risnu oko Ćukovića zadužbine, koja je vlasništvo manastira Banja. I ta imovina je između dva rata bila predviđena, odlukom mitropolita Gavrila Dožića da to bude starački dom. Nažalost, došlo je poslijeratno vrijeme, to je crkvi oduzeto, mi se sada sudimo da nam se to vrati i upravo da to bude starački dom“, kazao je mitropolit.

Njegova crkvena uprava godinama je na meti kritika zbog imovine i prihoda koji su netransparentni, ali i povremenih povlastica koje dobijaju u periodima pakta sa vlasti. Amfilohije međutim kaže da je potrebno da se novinari “ocrkvene” kako bi mogli da shvate neke stvari.

"Koja je to zgrada koja nije u funkciji boga i časnih ljudi? Nema takve“, poručio je Amfilohije govoreći o parcelama u Budvi na kojima se ucrtavaju stambene zgrade.

Osvrćući se na medijske natpise da u Budvi Mitropolija ima svoj motel "Podostrog“, Amfilohije je kazao da crkva ne vodi biznis, već ga izdaje, te se upravo od toga novca i gradi Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

"Mainsko-brajićka crkvena opština čija je zemlja, odnosno dobra crkve Sveta Petka na kojoj je izgrađen motel je bila siromašna. Kada sam tamo postavio sadašnjeg oca Bajkovića morale su druga crkvena opština i mitropolija da mu plaćaju mjesečnu naknadu da bi živio. Međutim, tamo su kroz onaj mali motel valorizovali zemlju, tako da sada crkvena opština može da ima novca da obnovi staru crkvu i crkvenu zgradu. Sa druge strane, ne mali prilozi od te crkvene opštine idu za gradnju hrama u Podgorici. Crkvena opština od tog novca plaća i nekoliko siromašnih sveštenika“, kazao je.

Opština Budva je dobar partner, kaže Amfilohije, iako je opštinski račun početkom godine bio blokiran jer crkvi Sveta Petka nije uplatila milion i po eura na ime izuzete zemlje za gradnju gradske zaobilaznice.

"Da nema toga novca, koji Opština Budva nadoknađuje crkvenoj opštini za izuzetu zemlju, ne bismo mogli da završimo hram u Podgorici”, istakao je Mitropolit.

Upravo pored crkve Sveta Petka, kako je kazao Amfilohije, predviđena je izgradnja velikog hrama posvećenog apostolu Marku. Nacrt projekta je gotov i naredne godine planira se početak gradnje velikog hrama, jednog od najvećih na Jadranu.

Hvala Restis grupi

Amfilohije je osveštao hram Roždestva presvete Bogorodice, odnosno hram Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu Sveti Stefan.

Upravo obnova hrama stavila je cijelu državu na ispit, jer nakon što je zakupac, Restis grupa, iskopala temelje crkve koja je prije pola vijeka urušena, došlo je do bunta u Paštrovićima.

Osveštavajući crkvu, zahvalivši se mještanima koji su pomogli obnovu hrama, mitropolit se posebno zahvalio Restis grupi.

Bonus video: