Đačić o rekonstrukciji centra: Razmišljamo da porušimo sve lokale koje imamo na trgu

"Trg bi trebalo i definisati kao jedan prostor u dva nivoa"
182 pregleda 6 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.07.2018. 15:39h

Opština Pljevlja još uvijek nema jasan plan kako će izgledati centar grada nakon rekonstrukcije, iako su radovi u Uici Kralja Petra I u poodmakloj fazi.

„Nećemo imati još puno vremena da razmišljamo. Otvorili smo neke nove dileme da li vraćati drvored dvostrano i na jednoj i drugoj strani ulice ili samo sa jedne strane. Da li po osi ulice ići sa nekom kolonadom - drvoredom, svetiljkama ili urbanim mobilijarom. Koliko zadržati onoga što je bilo nasleđe kako bi se zadržao duh grada i u kojoj mjeri primjenjivati nova rješenja“, kazao je predsjednik Opštine Mirko Đačić koji je na ovu temu razgovarao sa građanima.

Đačić je kazao da su krenuli uređenje centra grada te da je u toku rušenje i uklanjanjestarih materijala.

„Osnovna tema ugovora sa izvođačem je popločavanje ulice. Osim rušenja i demontaže treba izvesti radove na atmosferskoj kanalizaciji to je ugovoreno sa izvođačem radova preduzećem Ving. Ima više opcija kada je u pitanju podloga za popločavanje u armiranom betonu, nasutom materijalu ili asfaltiranuoj površini. Mi smo se odlučili za asfaltiranu površinu, a onda se na suvom pijesku sve popločava. Sa Preduzećem Vodovod ugovorili smo radove na zamjeni vodovodnih instalacija“, rekao je Đačić.

Istakao je da ih posebno interesovala funkcionalnost i završni izgled glavne gradske ulice.

Đačić je kazao da su svetiljke tehnički nametnute i da će ići tridesetak svetiljki biti raspoređeno u dva reda.

„Neće biti visoke putne svetiljke, već svetiljke koje su primjerene ovo prostoru visine do četiri metra otprilike po liniji gdje su do sada bili ivičnjaci. Otvorilo se pitanje tri veća prostora pjacete ispred Opštine malo veći prostor ispred restorana Zelengora i veći prostor na Trgu Đorđija Peruničića. Složili smo se da Ulicu Kralja Petra i Trg Đorđa Peruničića treba tretirati kao jednu cjelinu. Razmišljamo da treba uraditi neki veći potez i porušiti sve lokale koje imamo na trgu. Svi lokali su opštinski osim jednog kojeg bi trebalo eksproprisati. Trg bi trebalo i definisati kao jedan prostor u dva nivoa. U tom slučaju morali bi da uradimo veliko stepenište za prelazak sa gornjeg na donji nivo ili da uradimo manje poteze i sačuvamo lokale ali uraditi nešto sa onim zidovima žardinjerama koje su na gornjem nivou trga i koje ne izgledaju dobro. Otvorila se i tema problema koje imamo sa svm fasadama u glavnoj ulici“, rekao je Đačić.

Odbornik DNP Vladislav Bojović tvrdi da je Đačić pokrenuo radove u glavnoj gradskoj ulici jer želi da time sebe preporuči za mjesto predsjednika Opštine, a osujeti protivkandidate unutar pljevaljskog DPS-a.

“Unutar pljevaljskog DPS-a vodi se pravi rat oko ličnog pozicioniranja i zauzimanja funkcija i privilegija u opštinskoj vlasti između različitih interesnih grupa, dok štetu trpe građani. Najveću štetu trpe vlasnici lokala u ulici Kralja Petra Prvog, ali i njihovi dobavljači, koji upravo u ovim ljetnjim mjesecima očekuju da ostvare nešto ozbiljniju zaradu. Postavlja se pitanje da li će u ovoj situaciji biti ukinute ili bar smanjene nerealno visoke naknade koje plaćaju mali preduzetnici u Pljevljima, počev od naknade za pristup putu, pa sve do naknade koja se tiče držanja terasa, imajući u vidu da su te naknade ili među najvećima, ili su najveće u Crnoj Gori”, ističe Bojović.

Radove u glavnoj pljevaljskoj ulici vrijedne 620.000 eura izvodi pljevaljsko preduzeće Ving. Rok završetka je sto dana od uvođenja izvođača u posao.

Lokalna uprava u ovaj projekat krenula je bez građevinske dozvole, što kako tvrdi predsjednik Opštine imaju zakonsko pravo, jer ne rade rekonstrukciju već adaptaciju ulice.

Đačić je kazao da lokalna uprava dugo čeka završetak projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice Kralja Petra I, koju finansira Direkcija javnih radova.

Ranije je Opština uredila trotoare i zasadila nove drvorede u dijelu Ulice kralja Petra od zgrade Oštine do raskrsnice na Jaliji, Tršovoj i ulici pored parka ispod glavne pošte u Pljevljima.

Bonus video: