Vlada poništila odluku o smjeni Ljilje Dapčević

Komisija za žalbe naložila ministru Konjeviću da donese novo rješenje šefici filijale MUP-a u Podgorici
154 pregleda 11 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2013. 14:17h

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je rješenje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića kojim je bivšu načelnicu podgoričke filijale MUP-a Ljiljanu Dapčević smijenio sa te funkcije, sa obrazloženjem da je ono nezakonito.

Komisija je, naime, utvrdila da je načelnici bilo uskraćeno pravo na žalbu, jer je rješenje bilo izvršeno odmah. Odnosno, višegodišnjoj šefici filijale za izdavanje dokumenata MUP-a nije bilo omogućeno da iskoristi zakonsko pravo i da se žali na ministrovo rješenje jer je ono odmah sprovedeno.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ministar je najprije zamolio Ljiljanu Dapčević da pređe na drugu poziciju, ali je ona to odbila, da bi je on zatim, na osnovu Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, uputio na mjesto načelnika Direkcije za bezbjedonosne poslove. Iako se protivila tome i najavila žalbu, rješenje je sprovedeno odmah iako je po zakonu trebalo najprije sačekati odluku Vladine Komisije.

Pošto je Dapčević odbila da preda dužnost i dočekala kolege sa advokatima, ministar je naložio hitno izvršenje i tokom vikenda je šefica podgoričke filijale MUP-a iseljena iz kancelarije, koja je zapečaćena.

Ljiljana Dapčević je potvrdila “Vijestima” da je Vladina Komisija poništila rješenje ministra nakon što je ona uložila žalbu na njega. Konjević sada treba da donese novo rješenje.

“Komisija je utvrdila da je datum donošenja rješenja i raspoređivanja Dapčević (1. juli 2013.) nesumnjivo isti, a da joj je žalbeno rješenje uručeno 2. jula. Cijeneći institut dvostepenosti, roka za žalbu, konačnosti i izvršnosti rješenja.... Komisija je utvrdila da je prvostepeni organ postupio suprotno odredbi Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o opštem upravnom postupku”, piše u dokumentu Vladine Komisije u koji su “Vijesti” imale uvid.

MUP je u odgovoru na žalbu Dapčević naveo da je zbog velikog broja službenika, navodeći da ih je 2000, bilo nužno odmah sprovesti rješenja po novoj sistematizaciji radnih mjesta.

Ranije je u odgovoru “Vijesti” iz MUP-a saopšteno da je netačno kako je Ljiljana Dapčević premještena protiv svoje volje. U odgovoru Službe za informisanje MUP-a piše da je ona raspoređena na novo radno mjesto.

Formalno je povod ove kadrovske rokade bilo sporenje oko predmeta paroha SPC Velibora Džomića, koji ni nakon nje nije dobio dozvolu za dalji boravak u Crnoj Gori.

Pozadina svega je navodno i to što se Dapčević zamjerila šefovima zbog ranije odluke da oduzme pasoš članu porodice jednog funkcionera SDP-a koji je bio pravosnažno osuđen, što su iz te partije negirali.

Bonus video: