Podgorica: Više od 50.000 eura štete na dječjim i sportskim igralištima

Velika šteta pričinjena je i na 11.300 parkovskih klupa u gradu, za čiju popravku je neophodno više od 14.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 16:41h

Vandali su od početka godine na dječjim igralištima pričinili štetu od više od 21.000 eura, a na sportskim preko 30.000 eura.

Na ukupno 30 igrališta, oštećene su 33 sprave, saopšteno je iz Glavnog grada.

“Na udaru vandala su i sportska igrališta – 26 košarkaških i 10 terena za mali fudbal, koje je prethodnih godina rekonstruisala i opremila gradska Kancelarija za prevenciju narkomanije. Ova igrališta su u toj mjeri uništena da se trenutno mogu koristiti svega par njih, a pričinjena šteta prelazi 30.000 eura”, saopšteno je iz PG biroa.

Velika šteta pričinjena je i na 11.300 parkovskih klupa u gradu, za čiju popravku je neophodno više od 14.000 eura.

Saopšteno je da je u prvoj polovini ove godine izdvojeno više od 1.500 eura za ugradnju letvi na klupama, a postavljena je 21 nova klupa, vrijednosti od oko 3.500 eura.

Dodaje se da je utrošeno 5.000 eura za saniranje štete nastale ispisivanjem grafita, posebno na spomenicima, a da je za popravku parkovskog mobilijara u prošloj godini izdvojeno oko 20.000 eura.

“Sadržaji u Park šumi na Zlatici, među kojima i montažni ugostiteljski objekti, rasvjeta i ograda, za šta je grad izdvojio preko 200.000 eura, su gotovo u potpunosti uništeni vrlo brzo nakon što su postavljeni. Za saniranje štete na 'Zlatičkoj dugi' u neposrednoj blizini, ovih dana je uloženo 70.000 eura”, saopštili su iz PG biroa.

Ocijenili su podaci pokazuju da je u Podgorici na djelu divljanje određenih pojedinaca ili grupa, na kakvo se teško nailazi i u mnogo većim, milionskim gradovima.

“Svako ko krene da lomi i uništava treba da bude svjestan da nasrće na nešto što je on lično, ili bar neko od najbližih članova njegove porodice, platio sopstvenim novcem, kroz poreze i takse, kao i da će popravku oštećenog, takođe, i on morati da plati”, piše u saopštenju.

Iz Glavnog grada su ponovo pozvali građane da pomognu u sprječavanju vandalizma i tako doprinesu zajedničkim nastojanjima da se djeci obezbijede mjesta za igru i rekreaciju.

Od policije očekuju konkretne rezultate, kako bi se počinioci “najstrožije” kaznili.

Galerija

Bonus video: