Cimbaljević podnio ostavku zbog odnosa Tužilaštva

On je saopštio da je situacija u kojoj se našao postala nepodnošljiva, a najavio je saopštenje sa detaljima tokom dana
89 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 14:40h

Doskorašnji lider LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević ostavku je podnio zbog nepodnošljive situaciju u kojoj se našao, a kao glavnom krivca vidi Državno tužilaštvo koje, prema njegovim riječima, ne procesurira napade na LGBT zajednicu.

“U ovoj godini, imao sam 109 prijetnji smrći, dvije najave otmice, 11 prijetnji prebijanja, 51 slučaj vrijeđanja i omalovažavanja zato što sam LGBT osoba pri čemu nikog, od više stotina građana, koji su me psovali, ili vrijeđali moje roditelje, nijesam prijavio”, rekao je Cimbaljević u obrazloženju svoje ostavke.

On je kazao da je situacija u kojoj se nalazi nepodnošljiva i zbog pritisaka: “Govor mržnje raste a izlazak na ulicu je postao nemoguć. Bukvalno sam u situaciji da svekodnevno pišem prijave i boravim u policiji. Tužioci nisu nimalo pomogli. Ozbiljnije procesuiranje samo jednog slučaja moglo je preventivno da pomogne i da pošalje jasnu poruku da me država štiti i da sankcioniše nasilje”.

Cimbaljević je rekao da višegodišnju nezainteresovanost tužilaštva nasilnici prepoznaju kao otvoreni poziv i dozvolu da proganjaju i isključuju LGBT zajednicu.

“Iz svih ovih razloga odlučio sam da podnesem ostavku. Nadam se da će to pomoći da se smanji ugroženost, i pritisak, kojoj sam izložen. Nadam se i manjim pritiscima na LGBT zajednicu. Posebno želim da neopoziva ostavka lidera jedne manjinske grupe podstakne profesionalizam i ozbiljnost državnog tužilaštva”, kazao je Cimbaljević.

On je napomenuo da su u homofobičnim društvima tužioci neposredno prisutni na rizičnim javnim okupljanjima LGBT zajednice, dok su Povorku ponosa 24. jula u Budvi crnogorski ignorisali.

“Više od hiljadu građana pokušalo je da linčuje tačno 120 učesnika prve crnogorske Povorke ponosa. Njih svega 32 je procesuirano zbog remećenja javnog reda i mira. Niko od njih krivično nije procesuiran. Niko nije procesuiran ni zbog napada i otvorenih prijetnji tokom evakuacije u gradskoj marini kao ni zbog napada, nakon izvršene evakuacije, u Bečićima”, podsjetio je Cimbaljević.

Prema njegovim riječima, nijedna crnogorska institucija nije po službenoj dužnosti ili po sopstevnoj inicijativi reagovala zbog ponižavajućeg tretmana i diskriminacije LGBT osoba.

“Nakon Povorke u Budvi "LGBT Forum Progres" samostalno je podnio 201 prijavu protiv 222 osobe koje su se opredijelile za nasilje i govor mržnje zbog različite seksualne orjentacije ili rodnog identiteta”, kazao je Cimbaljević.

On se zahvalio još jednom učesnicima i govornicima na prvoj Povorci ponosa.

“U protivnike ravnopravnosti u Crnoj Gori vidljivo su se upisali kulturni radnici, univerzitetski profesori i bivši dekani državnog Univerziteta. U registrovanju i osudi tih činjenica demokratska javnost, mediji i intelektualci bili su nedosljedni i selektivni. To bi trebalo da nas dodatno zabrine”, zaključio je Cimbaljević.

On je kazao da se nada da će njegov odlazak sa javne scene rasteretiti i dio javnosti koja misli da je navodno, zastupanjem LGBT prava i politike, sprečavao da se drugi društveni problemi riješe ili dođu više do izražaja.

"Sloboda se sužavala..."

Cimbaljević je napomenuo da je prvi deklarisani homosekusalac u Crnoj Gori, te da je njegovo priznanje “istinsku revoluciju u politici i praksi ljudskih prava u Crnoj Gori”.

“To je bila prilika za cijelo društvo da testira svoju demokratiju, toleranciju i institucije. Teško je bilo uklapati sopstveni identitet u okruženje u kojem svi pretpostavljaju i hoće da ste hetero osoba. Teško je, liše nekoliko saboraca i prijatelja, biti sam i odbačen od svih”, kazao je Cimbaljević u pismu.

On se podsjetio na neke nemile situacije:

“U autobusu svi su me pljuvali i gađali čim su prije stigli. Niko im nikada nije rekao stanite. Niko nije sjeo pored mene. Sloboda se sužavala. Više nisam mogao u autobus. Nisam više smio u rodni Nikšić. Postao sam nepoželjan sin, unuk, rođak i prijatelj. Zabranili su mi pristup svemu što mi je nekad u porodici i životu značilo. Nepoželjan sam i na ulici. Često sam, a posebno nakon Povorke u Budvi, poželio da sam napušteni pas. Njega bar ne pljuju, ne psuju, ne udaraju bez razloga i ne uzimaju mu hranu”, govori Cimbaljević.

Galerija

Bonus video: