"Dejli mejl" o Crnoj Gori: Šik destinacija i bez Mekdonaldsa

Dnevnik piše pohvale i za planove za Luštica Bej rezort, apominjući da će to uskoro će postati sasvim novi grad
13 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2013. 17:54h

Crna Gora je država bez ijedne Mekdonalds ili Starbucks radnje, ali je zrela za istraživanje, čak i prije nego što Luštica Bej i drugi kompleksi budu otvoreni. Sa reprezentacijom sa istim šansama za Svjetski kup 2014. godine kao i Engleska, crnogorska fudbalska moć jednaka je promociji prvoligaške turističke destinacije.

To piše engleski Dejli mejl u reportaži o Crnoj Gori >>>

“Engleska - Crna Gora 1 – 1. To je bio rezultat koji je ostvarila Engleska protiv male balkanske zemlje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u martu. Dva tima će se ponovo sastati u revanšu sljedećeg mjeseca - Engleskoj očajnički treba da pobijedi ako želi da provede sljedeće ljeto u Brazilu. Ali, za mnoge posmatrače, pat pozicija je podsećanje da je ova zemlja od samo 600.000 ljudi i sedam godina (postala samostalna 2006. godine) posjeduje udarac veći od svoje veličine”, piše engleski dnevnik.

Dodaje se da daleko od fudbalskog terena, Crna Gora teži drugim vrstama žrijeba, jer želi da privuče turiste novim potencijalima njene obale. Kotorski zaliv, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, dramatično je lijep ulaz za ribarska naselja kao što je Prčanj, koji se drže na strmim obodima sa crvenim krovovima kuća sjajnim na suncu. Raznoliko je i slika podsjeća na brak fjordova sjeverne Evrope i rustičnih verzija italijanskih jezera”, piše Dejli mejl.

Podjećaju da su Englezi do sada u Crnu Goru dolazili preko Dubrovnika, ali da nacionalna avio kompanija pokrenula direktan let iz Getvika do Tivta pa su turisti počeli da istražuju ovaj dramatični pejzaž.

“Ne bilo koji turisti. Čelnik FC Čelsi Roman Abramovič otkrio je Crnu Goru kao destinaciju - i nekadašnji Džejms Bond Pirs Brosnan bio je u Tivtu. Abramoviča je namamio na Balkan Porto Montenegro - ekskluzivna opcija za one sa brodovima. To je jedna od najvećih marina na Jadranu sa 245 vezova. To je takođe jedna od retkih priključnih enklava sa evropskim vodama, koja može da se nosi sa super jahtama ruskih milijardera. Najbolji svjetski teniser Novak Đoković i bivši vlasnik tima Formule jedan Edi Džordan imaju privez ovdje”, piše engleski dnevnik.

Dnevnik piše pohvale i za planove za Luštica Bej rezort, apominjući da će to uskoro će postati sasvim novi grad sa sedam vrhunskih hotela i lukom. Jedini nedostatak Tivta engleski novinari vide u potrebi za boljim hotelima za bogate klijente.

Galerija

Bonus video: