Ruskinja osumnjičena za pranje novca kupovala nekretnine i u Crnoj Gori

Olgi Stepanovoj zabranjen ulazak u SAD, u Švajcarskoj proširena istraga o bankovnim računima njenog supruga
195 pregleda 11 komentar(a)
Abakumova stan, Foto: Anto Baković
Abakumova stan, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 08.09.2013. 18:59h

Ruski državljanin Vladmir V. Abakumov vlasnik je poslovnog prostora u Baru koji je kupio 2008. baš u vrijeme kada je dobio 200.000 eura sa sumnjivog računa u Švajcarskoj, koji se povezuje za bivšom poreskom službenicom u Moskvi Olgom Stepanovom.

Stepanova je takođe, kako su ranije objavili mediji, vlasnica vile blizu Bara do koje je takođe došla u istom periodu a koja je kupljena od 230 miliona eura ukradenih od poreskih obveznika Rusije.

Iako se Crna Gora pominje kao potencijalno mjesto gdje su oprane pare, Uprava za sprečavanje pranja novca drži u tajnosti podatak da li je uključena u istragu švajcarskih vlasti ili eventualno vodi lokalni postupak

Istraga o računu u švajcarskoj banci Credit Suisse, koji je blokiran 2012. nalogom tužilaštva, proširena je početkom ove godine, objavio je švajcarski list “Tages-Anzeiger”. Broj bankovnih računa koji su zamrznuti sadrži milione a prema novinskom članku "sumnja se na pranje novca “.

Računi pripadaju Vladlenu Stepanovu, suprugu bivše poreske službenice. Milioni eura, dolara i drugog novca, uplaćivani su sa ofšor destinacija. Sumnja se da je novac korišćen za kupovinu luksuznih nekretnina, između ostalog u Dubaiju i Crnoj Gori, u kojima živi porodica Stepanove, podsjeća švajcarski list.

Ruskinji je u međuvremenu zbog svega što je izašlo na vidjelo zabranjen ulazak u Ameriku.

Iako se Crna Gora pominje kao potencijalno mjesto gdje su oprane pare, Uprava za sprečavanje pranja novca drži u tajnosti podatak da li je uključena u istragu švajcarskih vlasti ili eventualno vodi lokalni postupak.

Prije dvije godine, kada je afera izbila, oni su objavili da se ne bave transakcijama sa računa švajcarske banke. Juče su odbili i da ih komentarišu.

Vlasti u Moskvi su ranije priznale da je 230 milijuna dolara ukradena iz ruskog trezora, ali nijesu sproveli istragu sa obrazloženjem da se "novac ne može pratiti jer su bankovni podaci raznijeti u eksploziji kamiona"

Pored pitanja da li je neko od kolega iz inostranstva tražio njihovu pomoć u istrazi pranja para Stepanove, “Vijesti nedjeljom” su pitale i da li su provjeravali transakcije Vladimira Abakumova koji je u Baru kupio dva poslovna prostora 2008. od "Montenegro projekta", bivšeg podgoričkog sekretara za urbanizam Vasilija Đukanovića.

Prema podacima katastra, Abakumov V. Vladimir je 25. januara 2008. potpisao ugovor sa "Montenegro projektom" iz Podgorice za 57 kvadrata u Baru, koji je potpisao sa Đukanovićem, direktorom tog preduzeća.

Aneks tog ugovora Đukanović je potpisao 3. novembra sa Ljiljanom Mićković, punomoćnikom Abakomova zbog razlike u kvadraturi i cijeni, koja je prvobitno dogovorena za 113.240 eura, a novac je trebalo uplatiti preko Hipo alpe adria banke.

Abakumov i Andrej Anisimov su takođe suvlasnici 47 kvadrata u istoj zgradi, a ugovor sa "Montenegro projektom" su sklopili takođe 25. januara 2008., odnosno aneks 12. novembra iste godine. Cijena je 94.100 eura, a Ruse je takođe zastupala Ljiljana Mićković. Novac je trebalo uplatiti preko Prve banke, piše u ugovoru.

Nekoliko dana nakon potpisivanja, 4.februara 2008. sa računa Svis banke je Abakumovu uplaćeno 204.114,32 dolara, a Ljiljani i Milovanu Mićkoviću po 7.549 eura. Dva dana kasnije na njihova imena je uplaćeno još po 10.014,32.

Svetislavu Preradoviću 24. januara uplaćeno 38 913, 1. februara još 6.214 eura a 4. februara su bile dvije isplate - 59.014 eura i 27.514 eura.

Stepanova je pobegla iz Rusije 2011. nakon izbijanja afere, a u međuvremenu su ruski mediji spekulisali da je ona bila samo paravan za pranje para

"Montenegro projektu" je 4. februara, kako piše, uplaćeno 100 734 eura. Njegov osnivač i direktor Vasilije Đukanović negirao je juče, kao i ranije, bilo kakvu vezu sa Stepanovom.

“Naime, niti ja, niti moja kompanija nikada nijesmo posjedovali vilu u Baru ili negdje drugo, te samim tim nije mogla biti predmet prodaje. Takođe, nikada nijesam upoznao gospodu čija imena navodite. Po evidenciji koju posjedujemo, Vladimir Abakumov je kupac poslovnog prostora na osnovu Ugovora o kupoprodaji, dok Mićković Ljiljanu nemamo u evidenciji kao kupca poslovnog ili stambenog prostora. Takođe, nijesam kontaktiran od strane Hipo, Prve banke ili od Uprave za sprečavanje pranja novca”, naveo je Đukanović, koji je ranije bio podgorički sekretar za urbanizam.

Prema podacima Uprave za nekretnine, njegova firma na primorju nema nekretnina, izuzev zgrade u Baru gdje je prodao stanove Abakumovu. Iz banke u Cirihu je ipak u Bar otišlo oko 200 hiljada eura, a još toliko je uplaćeno i Abakomovu.

Ruski mediji su ranije objavili da je poresku prevaru zapravo otkrio američki investitor Viljem Brauder, čijije advokat Sergej Magnitski, pod neobičnim okolnostima umro u zatvoru 2009.

Vlasti u Moskvi su ranije priznale da je 230 milijuna dolara ukradena iz ruskog trezora, ali nijesu sproveli istragu sa obrazloženjem da se "novac ne može pratiti jer su bankovni podaci raznijeti u eksploziji kamiona".

Stepanova je pobegla iz Rusije 2011. nakon izbijanja afere, a u međuvremenu su ruski mediji spekulisali da je ona bila samo paravan za pranje para.

Mićković o svemu ćuti

Ljiljana Mićković nije željela da odgovori na pitanja "Vijesti" o uplatama iz švajcarske banke, ali ni o ugovoru koju je potpisivala za Abakumova i u koje su "Vijesti" imale uvid.

Najprije je rekla da joj je prije dvije godine nanijete velika šteta kada je njeno ime objavljeno nakon izbijanja afere, zatim je tražila direktan razgovor jer je telefonom neozbiljno govoriti o takvim temama.

I u direktnom kontaktu ona je ponovila da neće ništa da priča o uplatama. Jedino što je objasnila je da ima agenciju za promet nekretnina, čije ime nije željela da saopšti.

Ona je ranije demantovala bilo kakvu vezu sa sumnjivim transakcijama.

Bonus video: