Reževići u znaku smokve: Na feštu došlo preko 600 posjetilaca

Namjera ove fešte je, kako je navela portparol TO Budva Aleksandra Petković, da se oživi i održi ideja slavljenja smokve
288 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 07:04h

Više od 600 posjetilaca, domaćih i inostranih turista, te brojnih mještana, uživalo je juče u jednoj od najutentičnijih primorskih fešti - Fešti od smokve, koja se uspješno već šestu godinu organizuje u Reževićima.

Tradicionalna manifestacija održana je ispred Spomen doma u organizaciji Javne ustanove “Spomen doma Reževići”, i uz podršku Turističke organizacije Budve, koji su se, i ovoga puta, pokazali kao dobri domaćini.

Trpeza bogata tradicionalnim specijalitetima napravljenim od ovog mediteranskog voća, uz degustaciju vina i domaće rakije, i nastup primorske klape “Škuribanda” u ambijentu starog Spomen doma obilježili su šesti festival posvećen smokvi, jednoj od najkultivisanijih voćki na prostorima Paštrovića.

Prostor ispred Spomen doma bio je mali da primi veliki broj posjetilaca koji su i ove godine došli kako bi okusili specijalitete pripremljene po starim receptima, djelo brojnih mještanki koje su se opet pobrinule da trpeza bude prepuna.

Jedinstvena po tematici, kako za područje Crne Gore, tako i šireg okruženja, fešta se pozicionirala na turističkoj mapi dešavanja kao jedan od autentičnih događaja.

Namjera ove fešte je, kako je navela portparol TO Budva Aleksandra Petković, da se oživi i održi ideja slavljenja smokve u Paštrovićima i Budvi i ukaže na tradiciju njegovanja ove voćke i uživanja u njenim plodovima.

Na velikoj narodnoj trpezi, postavljenoj u hladu ispred staroga doma, našle su se smokve i razna jela od njih: svježe i suve sa pršutom, sa mladim kozjim sirom, sa rukolom, a osim njih, i razne poslastice od smokava. Uz smokve se služilo i vino, smokova rakija, med, a kulinarski sladokusci uživali su u maštovitoj mediteranskoj voćnoj dekoraciji.

Trpeza postvaljena ispred Spomen doma bila je prepuna specijaliteta od džemova, kolača, ukusnih jela, kao i različitih vrsta rakija, pripremljenih od strane najiskusnijih kuvara, ali i vrijednih domaćica koje vjerno čuvaju stare recepte.

Ove godine, kako je naglasila Petković, pripremljeno je i mnogo noviteta.

“Na ovogodišnjem festivalu su se pored svježih smokava i prepoznatljivih smokvenjaka, našle i poslastice. Ponudu su dodatno ukrasile tradicionalne poslastice: priganice, fugace, patišpanj i ruštule”, kazala je Petković.

Ona je dodala da organizovanje fešte u prvoj sedmici septembra ima za cilj produženje sezone.

“Festival prije svega ima za cilj očuvanje tradicije, uzgoja i korišćenja ploda smokve u pripremi različitih delicija, promovišući ujedno lokalnu kulturu ovog podneblja. Nakon masline koja je prisutna samo u priobalju Crne Gore, ideja za organizovanje fešte je potekla od činjenice da smokva predstavlja najzastupljeniju voćnu vrstu u Crnoj Gori, a naravno i u Paštrovićima i Budvi. Ona uspijeva u svim selima. U Reževićima postoje čak i nazivi manjih mjesta izvedeni od njenog imena: Smokvica i Smokov Vijenac. Sadila se u Budvi nekada, nakon Drugog svjetskog rata u Paštrovićima je bilo oko 5000 stabala smokve koje su imale rod, bijela i crna petrovača, trojka, francakana, crna sušica, rezavica, zimnica, dužica i dubrovkinja u Rijeci Reževića”, podsjetila je Petković.

Galerija

Bonus video: