Država naplatila tek svaku drugu kaznu

Za dvije godine primjene Zakona, građani platili oko 13 miliona eura, manje od broja prijava
17 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 15:31h

Nakon dvije godine primjene Zakona o prekršajima, novine su donijele rezultate – na osnovu podataka iz registra novčanih kazni za taj period, od građana je naplaćeno nešto više od 13 miliona eura.

Iako je novi sistem naplate kazni donio poboljšanje u odnosu na raniji period, još ima manjkavosti u praksi, pa je tako do sada naplaćeno nešto više od polovine svih napisanih prekršajnih naloga ili prijava.

Upravo zbog toga krenulo se u poboljšanje realizacije naplate, zbog čega će uskoro početi da se novčane kazne zbog prekršaja skidaju sa računa, a nekima će biti izrečena i mjera – pljenidba imovine.

Uprava policije je od početka ove godine do 1. septembra 2013. godine naplatila 1.663.709 eura na osnovu prekršajnih naloga, koji su izrečeni vozačima koji nijesu poštovali saobraćajne propise

"Jedinice lokalne samouprave dužne su da otvore račun kod Centralne banke, na koji će se uplaćivati kazne za prekršaje i troškovi prekršajnog postupka. Za prekršaje iz oblasti saobraćaja predviđeno je da osuđeni za prekršaj neće moći da registruje automobil i produži važnost vozačke dozvole dok ne plati sve novčane kazne, a posebno se može izreći i mjera da mu se zabranjuje i izdavanje drugih dokumenata sve dok ne plati kaznu", pojašnjeno je “Vijestima” u Ministarstvu pravde.

Organ koji je izdao prekršajni nalog od sada je odgovoran za praćenje izvršenja novčanih kazni, tako da su oni dužni da učine sve da se kazna plati ili da odluče da li ima osnova i za prinudnu naplatu.

"Od pravnog lica i preduzetnika to će se učiniti skidanjem visine kazne sa žiro-računa, a od fizičkog lica odbijanjem određenog dijela zarade koji neće prelaziti trećinu plate. Poslodavac je dužan da po nalogu odmah postupi, tj. da skine dio zarade kolika je visina kazne, dok će se od pravnih lica plijeniti imovina u visini kazne koju nijesu platili", piše u tom zakonu.

Za dvije godine primjene novog Zakona o prekršajima, najviše novca, kako se i očekivalo, slilo se od kazni koje su počinjene u saobraćaju.

Prema podacima Ministarstva pravde, za taj period Uprava policije je naplatila 4,7 miliona eura, dok je Uprava za inspekcijske poslove od svog formiranja na ime kazni od građana uspjela da naplati 1.200.745 eura. Vijeće za prekršaje po osnovu završetka prekršajnih postupaka za dvije godine je naplatilo 3.821.493 eura.

"Prije nego su ušli pod Upravu za inspekcijske poslove - Tržišna inspekcija je naplatila 1.380.718, Ministarstvo održivog razvoja i turizma 191.040 eura, dok je Inspekcija rada na ime kazni u budžet ulila 245.516 eura.

Poreska uprava je za dvije godine naplatila 503.762, a Uprava carina 238.094 eura", piše u odgovorima Ministarstva pravde.

“Pauk” Komunalne policije Podgorica za dvije godine uspio je da sa računa građana “podigne” 376.152 eura, dok je Veterinarska uprava naplatila 14.260, a Fitosanitarna uprava 3.300 eura. Uprava za javne nabavke na osnovu prekršaja naplatila je 9.750.

Vozači od Nove godine platili 1.663.000 eura kazni

Uprava policije je od početka ove godine do 1. septembra 2013. godine naplatila 1.663.709 eura na osnovu prekršajnih naloga, koji su izrečeni vozačima koji nijesu poštovali saobraćajne propise.

Globa za "divljanje na putevima" ili nepoštovanje lakših saobraćajnih pravila, kako je najavljeno iz Uprave policije, stići će na naplatu jer imaju namjeru da se uskoro počne sa “skidanjem” novca sa računa nesavjesnih vozača.

I prije toga policija je ove godine povećala naplatu u odnosu na prvu godinu primjene novog Zakona o prekršajima.

"Od 1. januara 2012. do 1. septembra 2012. godine Uprava policije je izdala 86.891 naloga i naplaćeno je 1.529.627 eura. Za period od 1.1.2013 do 1. septembra 2013. izdato je 97.730 naloga, a naplaćeno 1.663.709 eura”, piše u odgovorima Ministarstva pravde, gdje se i nalazi centralni registar.

Galerija

Bonus video: