Laboratorija Kliničkog centra pred kolapsom

Iz KCCG priznaju da su žalbe pacijenata na nemogućnosti rada analiza u njihovoj laboratoriji opravdane
648 pregleda 17 komentar(a)
Klinčki centar Crne Gore, KCCG, Foto: Jelena Jovanović
Klinčki centar Crne Gore, KCCG, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 07.09.2013. 13:46h

Centar za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) radi sa značajno smanjenim kapacitetom reagenasa.

To je potvrđeno iz KCCG, uz priznanje da su žalbe pacijenata na nemogućnosti rada analiza u njihovoj laboratoriji opravdane.

"Opravdano je interesovanje javnosti za dijagnostiku koja pripada Centru za laboratorijsku dijagnostiku naše ustanove. Zbog otežanog snadbijevanja naša paleta se značajno smanjila", kazali su iz Kliničkog centra Crne Gore.

U toku je tender Fonda za zdravstveno osiguranje za sve laboratorije, a u KC kažu da je njihova laboratorija prestala da radi sve ginekološke hormone, pa zbog toga i prenatalnu dijagnostiku (Dabl i Tripl testove) koji su skrining za moguće anomalije ploda.

"Za praćenje funkcije štitne žlijezde radi se TSH i T4, a za jajnike jedino se mjeri tumor marker Ca 125. Ovih testova ćemo imati još oko mjesec dana", priznali su.

Kako su kazali, pacijentima izdaju potvrde na osnovu kojih Fond refundira dio troškova za analize koje Klnički centar ne može da pruži osiguranicima.

Fond za zdravstveno osiguranje se nije oglašavao. Iz ustanove kojom rukovodi dr Kenan Hrapović nijesu objasnili zbog čega se ne rade potrebne analize ni kada se može očekivati realizacija tendera i snadbijevanje bolnica neophodnim reagensima. Sa nedostatkom reagensa kuburi i Institut za javno zdravlje.

Umjesto 55 vraćaju 7 eura

Pacijentkinja iz Budve kazala je “Vijestima” da je imala uput za perinatalni test, ali da je umjesto pregleda dobila samo potvrdu da te testove ne rade u KCCG:

"Predložili su da test uradim privatno te da će mi Fond refundirati troškove. Potvrda je uredno pečatrirana i potpisana... Nakon što sam uradila test i platila ga 55 eura svu potrebnu dokumentaciju sam donijela za refundaciju. Nakon dva mjeseca dobila sam sedam eura. Otišla sam i pitala o čemu se radi i rečeno mi je da je to tako država propisala".

Bonus video: