Nastavak reforme pravosuđa uz podršku SAD

Cilj programa je efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz Ministarstva pravde Crne Gore
0 komentar(a)
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.09.2013. 15:48h

Američka Vlada nastaviće da podržava Crnu Goru u reformi krivičnog pravosuđa i jačanju vladavine prava do kraja naredne godine, predviđeno je aneksom Sporazuma o sprovođenju zakona koji su danas potpisali ministar pravde Duško Marković i američka ambasadorka Su Kej Braun.

Iz Minisatrstva je saopšteno da su početni Sporazum o saradnji Marković i Kej Braun potpisali 8. jula 2011. godine. "Sporazum je omogućio Birou Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona da ustanovi dva programa podrške u Crnoj Gori, program Rezidentnog pravnog savjetnika i Međunarodni program za obuku policije”, navodi se u saopštenju.

Cilj programa je jačanje vladavine prava u Crnoj Gori unapređenjem pravosudnih kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i povećanja povjerenja javnosti u njihov rad.

"Programi su dizajnirani da pruže obuku, tehničku podršku, donacije u vidu opreme i stručno znanje korisnicima, među kojima su i Kancelarija specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma, Specijalni istražni tim, Centar za obuku nosilaca pravosudne funkcije, Ministarstvo pravde, Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije“, dodaje se u saopštenju.

Precizirano je da su krajnji korisnici programa sudije, tužioci, advokati, policajci i građani

Bonus video: