Poništiti odluku o skladištenja komunalnog otpada

"Smatramo da će postupkom pred Upravnim sudom i ova Odluka doživjeti sudbinu prethodne i biti proglašena nevažećom"
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 15:48h

Povodom najnovijih dešavanja na lokaciji Vasovih voda oglasio se Ekološki pokret "OZON" pozivajući relevantne subjekte na poništavanje Odluka o načinu privremenog skladistenja komunalnog otpada.

"Ekološki pokret ,,OZON“ smatra da su se stekli uslovi da se u upravnom sporu poništi Odluka o načinu privremenog skladistenja komunalnog otpada i uslovima zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, koju je usvojila SO Berane jer zaključno sa 1. septembrom nijesu ispunjeni uslovi propisani članom 78 Zakona o upravljanju otpadom kojim je propisano kako treba da bude uređena lokacija na kojoj se privremeno skladišti komunalni otpad.

Član 13. odluke SO Berane (FOTO: OZON)

Iako član 13. pomenute Odluke ostavlja mogućnost njene primjene od 1. septembra tekuće godine i bez ispunjenih uslova, konkretno ograde, vage, stažarske službe i drugih mjera koje će spriječiti dodatno ugrožavanje životne sredine, a što je slučaj sa Vasovim vodama, jasno je da Zakon o upravljanju otpadom kao pravni akt većeg reda, u konfliktu sa dokumentom koji je usvojila SO Berane.

Upravo zato smatramo da će postupkom pred Upravnim sudom i ova Odluka doživjeti sudbinu prethodne i biti proglašena nevažećom, te koristimo priliku da apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da pogledaju pomenute akte i provjere naše stavove, prije nego što počnu privoditi i hapsiti građane Beransela koji brane svoja Ustavom i čitavim nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora pravo na zdravu životnu sredinu.

Član 78 Zakona o upravljanju otpadom (FOTO: OZON)

Takođe, pozivamo nadležne organe da nas obavijeste zašto se ne primjenjuje član 78 Zakona o upravljanju otpadom, stav 7, koji se tiče naplate jer su se na Vasovim vodama različite vrste otpada, pa i opasni, odlagale mnogo duže od jedne godine.

Nadamo se da će nadležne institucije obezbijediti neselektivnu primjenu zakona i da će prestati sistemski teror nad mještanima MZ Beranselo, i životnom sredinom opštine Berane, koja je zahvaljujući lošem upravljanju dovedena u veoma nepovoljno stanje", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: