Čelnici "Vijesti" pisali Delegaciji EU i ambasadama: Obratite pažnju na medije u CG

"Nema istinskih reformi i promjena u regionu Balkana bez slobode govora i nezavisnih medija"
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 13:06h

Izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Željko Ivanović i Mihailo Jovović uputili su pismo Delegaciji Evropske unije u Podgorici, ambasadama zemalja članica EU i ambasadi SAD-a povodom učestalih napada na novinare i nezavisne medije.

Pismo prenosimo integralno:

"Poštovane ekselencije, uvaženi ambasadori,

S obzirom na značaj koji sloboda govora ima za demokratski razvoj zemalja Balkana želimo da vam ukažemo na krajnje zabrinjavajuće tendencije sa moguće tragičnim posljedicama po čitav region. Epicentar problema je, na našu žalost, Crna Gora ali se požar polako može proširiti i na naše susjede, prevashodno Srbiju. Kao što vam je već poznato prije nepunih mjesec dana bačena je bomba u dvorište kuće Tufika Softića, dopisnika Vijesti iz Berana.

Prije par godina kolega Softić je bio meta istih ili sličnih, i dosad neotkrivenih, počinilaca i nalogodavaca.

Tufik Softić

Potom je javno progovorio jedan od bivših specijalaca crnogorske policije Brajuško Brajušković tvrdeći da je vrh njegove nekadašnje ustanove organizovao tzv. “crne trojke” koje su fizički nasrtale ili planirale napade na kritičare režima. Kao u DDR u vrijeme Štazija ili u SSSR u doba KGB.

Na kraju, desio se novi ulični napad na ekipu Vijesti, na kolege Babovića i Zekovića - ovaj put umjesto gradonačelnika Podgorice u glavnoj ulozi uličnog nasilnika našao se Vladimir Beba Popović, spin doktor premijera Đukanovića.

Nadamo se da su vam poznati lik i djelo pomenutog Popovića, koji je prije pola godine, na zahtjev našeg premijera uvezen iz Srbije i angažovan za glavnog cenzora crnogorskih medija. Radi se o osobi koja je prije deset godina radila isti, dakle cenzorski posao preko Biroa za informisanje Vlade Srbije, kada je na njenom čelu bio pokojni Zoran Đinđić.

Miodrag Babović i Luka Zeković sa advokatom

Popović je tada bio vrhovni cenzor svih medija u Srbiji a kada su vodeće zemlje Zapada ukazale na takvo nedemokratsko i protivzakonito ponašanje, premijer Đinđić ga je otpustio iz službe. Par mjeseci nakon toga, zloglasni zemunski klan je organizovao atentat na srpskog premijera, da bi se kasnije ispostvilo da je jedan broj pripadnika tog kriminalnog klana ostvarivao kontakte sa Vladom Srbije, pojedinim ministrima i političarima, upravo preko kontrarverznog Vladimira Popovića. Od njegovog dolaska u Crnu Goru svi režimski mediji, prije svih Javni servis RTCG, Pink, Prva i Pobjeda, uz marginalne radio Antenu M i portal Analitiku, počinju da se uređuju iz jednog centra i korodiniraju od jednog čovjeka - pomenutog Đukanovićevog cenzora.

Najbolja ilustracija za to je činjenica da prekjuče, nakon što je Popović nasrnuo na njihove kolege iz Vijesti, niti jedan od ovih medija satima nije objavio niti jednu riječ oko ovog skandala! Tek kada se oglasila policija i sam Popović, oni su prenijeli njihova reagovanja, bez da pozovu za izjavu napadnute kolege!

Takvo odsustvo solidarnosti i gaženje profesionalnih standarda i etike nijesu zabilježeni od vremena Miloševićeve propagande. U tom kontekstu, važno je istaći da je udarna pesnica Đukanovićeve i Popovićeve hajke na nezavisne medije i opozicione političare u Crnoj Gori beogradska TV Pink, čiji je vlasnik opet kontraverzni srpski tajkun Željko Mitrović, koji je na istovjetan način nekada servisirao Miloševićev režim. Ta Televizija, pod rukovodstvom Popovića već mjesecima vodi propagandu zasnovanu na govoru mržnje prema kritičarima režima uz otvorene pozive na gašenje nezavisnih medija i likvidaciju njihovih osnivača.

Posebno zabrinjava činjenica da Popović, uz podrsku Đukanovića i koristeći njegove prisne veze sa aktuelnom vlašću u Srbiji, počinje da jača i širi ovu medijsku hobotnicu uvlačeći u nju i neke provladine medije iz Srbije!

Najbolji primjer za to je beogradski portal E-novine koji finansira kontraverzni Stanko Subotić Cane, prijatelj i partner premijera Đukanovića i cenzora Popovića. Po uzoru na najbolje dane Milosevićeve propagande u ministarstvu istine, tj kabinetu, pomenutog Vladimira Popovića, smisli se neka laž, sastavi konstrukcija i plasira preko Tv Pink, Pobjede ili E –novina, a onda sve ostale clanice te medijske hobotnice prenose falsifikat i umnozavaju njegovo pogubno dejstvo.

Poštovane Ekselencije,

Kao sto sami znate, nema istinskih reformi i promjena u regionu Balkana bez slobode govora i nezavisnih medija. Pomenute tendencije ozbiljno prijete da se stvari vrate u mračne ’90-te. Dobar dio ovih medija koji danas služe Đukanoviću i Subotiću, i koje koordinira kontraverzni Popović, u prošlosti su na isti način služili Miloševiću.

Posebno zabrinjava činjenica da Popović, uz podrsku Đukanovića, počinje da jača i širi ovu medijsku hobotnicu uvlačeći u nju i neke provladine medije iz Srbije!

Oni su tada dali najveći doprinos sijanju mržnje i otpočinjanju bratoubilačkog rata na prostoru bivše Jugoslavije. Sjeme zla posijano u tom periodu nije iskorijenjeno i kao što vidimo prijeti da ponovo zavlada. I sve to se dešava u današnjoj Crnoj Gori koja je kandidat za članstvo u NATO i EU.

Molimo vas da vaše Vlade, od Brisela do Vašingtona, i od Berlina i Stokholma do Zagreba i Atine, obavijestite o ovim negativnim tendencijama i zamolite ih, u naše ime, da obrate maksimalnu pažnju na stanje u medijskoj sferi u Crnoj Gori, kako bi se pokušalo uticati na ovdašnju vlast da nakon dvije decenije formalne demokratije i parlamentarizma, omoguće neometan i slobodan rad svih medija i novinara.

Ukoliko se to ne desi strahujemo da će, i nama i vama, biti uzaludne sve priče i nadanja o reformama, borbi protiv korupcije i kriminala, vladavini prava. Takav mogući epilog bi i Crnu Goru i čitav region opet gurnuo u mrak mržnje i destrukcije”.

Galerija

Bonus video: