Svetlana Vujanović hoće u Vrhovni sud

Predsjednica Apelacionog suda napušta tu funkciju i ide kod Vesne Medenice
464 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 06:44h

Predsjednica Apelacionog suda Crne Gore Svetlana Vujanović, konkurisala je za sudiju Vrhovnog suda.

Ta informacija “Vijestima” je potvrđena i u Vrhovnom sudu.

Osim nje, na konkurs su se javili i dvoje sudija Višeg suda u Podgorici – Dragana Đuranović i Nataša Božović, sudije parničari.

“Potvrđujem da su se na javni oglas za sudiju Vrhovnog suda prijavile sudije Viseg suda u Podgorici Dragana Đuranović i Nataša Božović, kao i predsjednik Apelacionog suda Crne Gore Svetlana Vujanović. O sjednici Sudskog savjeta, na kojoj će članovi Savjeta odlučivati o izboru sudije Vrhovnog suda, bićete informisani”, navela je u odgovoru “Vijestima”, sekretar Vrhovnog suda Sanja Kalezić.

Vujanović je juče novinaru “Vijesti” kazala da nije u zemlji i zamolila da razgovor odgode dok se ne vrati sa puta.

Osim Vujanović, na konkurs su se javili i dvoje sudija Višeg suda u Podgorici – Dragana Đuranović i Nataša Božović, sudije parničari

Ona je od 24. oktobra 2005. sudija Apelacionog suda u krivičnom odjeljenju, 2010. i 2011. dolazi namjesto zamjenika predsjednika Apelacionog suda i predsjednika Krivičnog odjeljenja. Od 13. aprila 2012. godine, na čelu je Apelacionog suda.

Pouzdani izvor “Vijestima” je saopštio da će supruga predsjednika države Filipa Vujanovića sigurno biti i izabrana za sudiju tog suda.

Prema istim informacijama, Sudski savjet će u starom sazivu zasjedati i odlučivati o izboru za to upražnjeno sudijsko mjesto. To znači da za izbor neće biti potrebna dvotrećinska većina.

Prema Poslovniku o radu Sudskog savjeta, redovne i vanredne sjednice Sudskog savjeta se, po pravilu, održavaju najmanje jednom mjesečno.

Vanrednu sjednicu Sudskog savjeta saziva predsjednik kada ocijeni da je to neophodno radi rješavanja hitnih pitanja. Vanredna sjednica Sudskog savjeta saziva se i na zahtjev najmanje tri ĉlana Sudskog savjeta.

Osim predsjednika Sudskog savjeta Vesne Medenice, koja je i predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, u Sudskom savjetu sjede sudije Vrhovnog suda Natalija Filipović i Gavrilo Čabarkapa, sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović, ministar pravde Duško Marković, sudija podgoričkog osnovnog suda Miodrag Pešić, poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović, poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović i sudija u penziji Radovan Krivokapić, koji je odlukom predsjednika Crne Gore 8. juna 2012. godine izabran za člana Sudskog savjeta.

Osim Krivokapića, odlukom Filipa Vujanovića u Sudskom savjetu sjedi i Veselin Racković, bivši sudija Vrhovnog i Ustavnog suda.

Početkom juna, pet sudija Apelacionog suda optužili su Vujanović da je nezakonito izmijenila godišnji raspored poslova, zbog čega su se za pomoć pismom obratili predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Sudije Seka Piletić, Milivoje Katnić, Milić Međedović, Dragiša Rakočević i Zoran Smolović, ocijenili su tada da nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi za izmjenu godišnjeg raporeda poslova na osnovu člana 87 Zakona o sudovima, na koji se Vujanović pozvala kada je donijela odluku.

Izmjenama godišnjeg rasporeda, koje su stupile na snagu 1. juna, sudija Katnić nije više zamjenik predsjednice Vujanović, nije ni predsjednik, a ni član krivičnog vijeća u kojem je bio rasporedom poslova koji je utvrđen u januaru.

Mjesec dana kasnije, Sudski savjet utvrdio je da mijenjanjem godišnjeg rasporeda poslova u Apelacionom sudu nije ugrožena nezavisnost i samostalnost sudija Apelacionog suda.

Galerija

Bonus video: