Pljevljak tuži Opštinu Pljevlja: Za duševne bolove traži blizu tri miliona

On traži da mu se nadoknadi i 750.000 eura koliko je izgubio dobiti zbog nemogućnosti korišćenja poslovnih prostora u prizemlju kuće
135 pregleda 5 komentar(a)
Kuća Milomira Potparića, Foto: Goran Malidžan
Kuća Milomira Potparića, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.09.2013. 19:13h

Pljevljak Milomir Potparić podnio je tužbu protiv Opštine Pljevlja, kojom traži da mu lokalna uprava nadoknadi štetu u iznosu od oko 2.751.000 eura, jer mu nije obezbijedila prilaz kući sa javne saobraćajnice u Ulici Velimira Jakića, nedaleko od centra grada, iako je još 1986. kupio plac od Opštine i dobio potrebne dozvole za gradnju i uredno izmirio sve svoje obaveze.

Potparić od Opštine traži milion eura za pretrpljene duševne bolove i isto toliko po osnovu straha.

Traži da mu se nadoknadi i 750.000 eura koliko je izgubio dobiti zbog nemogućnosti korišćenja poslovnih prostora u prizemlju kuće.

Potparić traži da mu se nadoknadi novčani iznos od 882 eura po osnovu utrošene električne energije od novembra prošle do aprila ove godine, jer, kako tvrdi, jedino na taj način može da zagrijava svoj stambeni prostor, s obzirom na to da ugalj i drva ne može dotjerati do svoje kuće.

Sa porodicom se u kuću uselio 2000. godine, ne sluteći da će biti izložen problemima koje će godinama skupo plaćati.

Prema njegovim riječima, prizemlje novosagrađene kuće namjenski je bilo određeno za poslovni prostor, ali kako nema prilaza kući i ta namjena je otpala

„Nakon kraćeg vremena po useljenju prvi komšija zabranio mi je da koristim prilaz do kuće, tako što je 20. oktobra 2002. godine na sredini prilaznog puta postavio metalni stub, a petnaestak dana kasnije započeo postavljanje drvene ograde, nastojeći da me spriječi da prolaz ne mogu koristiti ni pješke.

Ovaj prilaz do moje kuće koristio sam za do premanje građevinskog materijala i druge namjene i niko me nije ometao u tome. Prije izdavanja odobrenja za gradnju kuće rečeno mi je da će taj prilaz biti uređen za moje potrebe.

Zbog sprečavanja komšije da koristim ovaj prilaz potražio sam sudsku zaštitu i u tom sporu sam uspio, ali sukob s komšijom ostavio je traga, nepotrebnih neprijatnosti i kojekakvih ogovaranja“, tvrdi Potparić.

On kaže da ga je sukob sa komšijom podstakao da od Opštine ponovo zatraži da ispuni svoje obaveze i obezbijedi mu prilazni put, ali da njegova obraćanja nadležnima nijesu davala rezultate.

„Opština se odnosi kao da nemaju nikakvu obavezu prema meni, a takav odnos i danas ispoljava. Potom sam 2003. zatražio sudsku zaštitu tražeći da se Opština obaveže da mi konstituiše službenost prilaza, odnosno puta kući.

Sud se po ovom rješenju oglasio nenadležnim i tužbu je odbacio. Iako je punomoćnik Opštine osporavao tužbeni zahtjev, on je na sudu istakao da sam na zakonom dozvoljen način počeo gradnju kuće i da je u tom slučaju Opština bila dužna da mi obezbijedi prilaz prema urbanističko-tehničkim uslovima. Iz tih dokumenata on je utvrdio da je bio predviđen prilaz do moje kuće iz Ulice Tanasija Pejatovića“, ističe Potparić.

Nakon toga komšija sa kojim je bio u sporu podnio je tužbu protiv Potparića radi utvrđivanja nepostojanja prava službenosti na jedinom prilazu prema njegovoj kući. Sud je djelimično usvojio njegov zahtjev i zabranio Potpariću da tim putem prolazi motornim vozilima, dozvolivši mu pri tom prolaz pješice.

„Onemogućavanjem da koristim jedini prilaz svojoj kući sa motornim vozilima, spriječen sam da pribavljam potreban ogrijev za zimu. Nemam okućnice ne mogu slobodno da se krećem oko svoje kuće, niti članovi moje porodice, a posebno to teško pada dvojici mojih maloljetnih sinova.

Jedini način zagrijavanja prostorija je struja, zbog čega mi je uskraćena nabavka ostalih životnih potrepština, a moja primanja kao invalida rada, a od 2010. i penzionera su skromna i ne omogućavaju mi ni minimum normalnih uslova za život.

Sve je to izazvalo trzavice u porodici. Nedostatak uslova za stanovanje posebno u vrijeme zimske sezone prisiljavali su me da odvodim djecu van kuće kod svojih roditelja i supruginih roditelja. Stalna prigovaranja kada će se sve ovo jednom riješiti, kako bi i mi imali mir u kući uzrokovali su česte svađe, koje su moj brak učinile trajno i ozbiljno poremećenim, pa je uslijedio razvod braka“, navodi Potparić.

Prema njegovim riječima, prizemlje novosagrađene kuće namjenski je bilo određeno za poslovni prostor, ali kako nema prilaza kući i ta namjena je otpala.

„Zbog toga trpim štetu, jer sam prostor mogao da koristim za neku djelatnost ili ga izdam pod zakup“, ističe Potparić.

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora Miomir Šljukić nije upoznat da je Potparić protiv Opštine podnio tužbu za nadoknadu štete.

On je kazao da je problem o kojem govori Potparić kompleksan i da je prema novom Detaljnom urbanističkom planu koji je usvojen nedavno, Potpariću ostavljen prilaz iz Ulice Velimira Jakića, koji tek treba da se radi.

Kuća izgubila svaku vrijednost

Opština je ranije Potpariću platila 1.461 euro sudskih troškova koje je imao u sporu sa komšijom na ime naknade štete koja je nastala na prilazu kući sa javne saobraćajnice. Opština je 2010.

Potpariću po istom osnovu platila i 500 eura za struju koju je trošio za grijanje, ali je odbila da mu isplati troškove električne energije koju je utrošio za grijanje u period od novembra prošle do aprila ove godine u iznosu od 800 eura.

„Ne samo što nije ispunila svoje obaveze, Opština me je izložila takvim neprijatnostima, da mi je ozbiljno povrijeđena čast, ugled i dostojanstvo izlažući me neprijatnostima takve vrste da sam omalovažen u društvu, ismijavan i izigravan i da mi je razveden brak. Novosagrađena kuća izgubila je svaku svoju vrijednost i danas ne može da služi svojoj namjeni“, navodi Potparić.

Bonus video: