Sehad Čekić: Neprijatno mi je zbog svega što se desilo sa Popovićem

Čekić je bio jedan od rijetkih Popovićevih saradnika koji su pristali da govore i nekoliko puta je ponovio da mu je neprijatno
391 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 07:01h

Kad bi napad na novinare bio krivično djelo oni koji podignu ruku na njih bi se prethodno dobro zamislili, poručeno je juče iz Akcije za ljudska prava i Sindikata medija povodom napada premijerovog neformalnog saradnika Vladimira Bebe Popovića na reportere “Vijesti”.

Iako za incident od prije dva dana ispred zgrade u kojoj je sjedište Popovićevog “Instituta za javnu politiku”, ni neki njegovi saradnici nemaju razumjevanja, niko se od njega juče nije javno distancirao. Popović je vrijeđao reportere “Vijesti”, oteo im diktafon i brisao fotografije sa fotoapatrata.

Popovićev Institut je počeo sa radom 1. marta ove godine, kako piše na njihovom sajtu, a već imaju nekoliko ambicioznih projekata, iako nevladine organizacije nakon registrovanja teško dolaze do velikih finansijera. Kao partnere nabrojali su Ambasadu SAD u Podgorici, OEBS i UNDP.

U programskom timu NVO Institut za javnu politiku su, između ostalog, bivša ambasadorka Anka Vojvodić, bivši premijerov savjetnik Pavle Goranović, profesori beogradskog Univerziteta Nikola Samardžić i Stevan Lilić, kao i docent na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju Sehad Čekić. NVO ima i Projektni tim, čiji je član i Dražen Cerović, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici koji, kao i njegove kolege iz Beograda, juče nijesu komentarisali Popovićev ispad.

Reporteri “Vijesti” su prije dva dana ispred sjedišta Instituta čekali Stanka Caneta Subotića, koji je došao prvi put u Crnu Goru nakon što se ljetos vratio u Srbiji, pošto je protiv njega ukinuta Interpolova potjernica, a on uz kauciju čeka suđenje zbog navodog šverca cigareta. Popović posljednjih mjeseci inače neformalno kreira negativnu politiku prema nezavisnim medijima u Crnoj Gori, dok je Subotić ranije u intervjuu televiziji IN potvrdio da je premijerov prijatelj.

Što su se dogovarali u Podgorici ostala je tajna, kao i kakva je uloga člana premijerovog obezbjeđenja i službenika policije Zorana Jovanovića, koji je bio u Subotićevom društvu.

Samardžić: To je vaša stvar

“Ja sa svim tim nemam nikakve veze i užasno mi je žao što se to desilo. Neprijatno mi je zbog svega”, rekao je “Vijestima” Sehad Čekić.

On je bio jedan od rijetkih Popovićevih saradnika koji su pristali da razgovaraju i u nekoliko navrata je ponovio istu rečenicu. On je to rekao i kada je upitan da li će zbog vandalizma direktora Instituta preispitati svoj rad sa njima i otkud Stanko Subotić u prostorijama Instituta.

“Ja tu osobu ne znam i nemam nikakve veze sa tim”, rekao je Čekić, navodeći da je za neprijatni događaj saznao iz “Vijesti”.

Profesor Samardžić je potvrdio da je obaviješten o incidentu, ali je kazao da ga ne interesuje šta se događa u Crnoj Gori: “To je vaša stvar, otcijepili ste se, neka vam je sa srećom”.

Direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević kazala je da slučaj nasrtanja Vladimira Popovića na ekipu "Vijesti" potvrđuje opravdanost zahtjeva za uvođenjem krivičnih djela u cilju zaštite novinara u obavljanju profesionalnih zadataka. Ona je napomenula da fotografisanje Popovića na javnom mjestu nije bilo neovlašćeno - na osnovu standarda Evropskog suda za ljudska prava on je javna ličnost, koja je dužna da trpi pojačanu pažnju medija.

“U ovom slučaju je i okolnost da se nalazio u pratnji službenika obezbjeđenja predsjednika Vlade posebno bila od opravdanog interesa za javnost. Pravo na informisanje javnosti je i zbog toga preovladavalo nad njegovim pravom na privatnost”, ocijenila je Gorjanc Prelević.

Peti napad za tri mjeseca

Ona je podsjetila da se ta organizacija godinama zalaže za dopunu Zakona o medijima, posebno u pogledu preciziranja pitanja kao što su pravo na privatnost i pojam javne ličnosti, da bi novinarima i sudijama i javnosti bili jasniji standardi iz prakse suda u Strazburu. Podjetila je da su organi Crne Gore dužni da poštuju te standarde, ali da Vlada do sada nije pokazala interes za dopunom zakona.

Predstavnici Sindikata medija sastali su se sa ministrom povodom sve češćih napada na novinare, a poseban akcenat je stavljen na napad na Tufika Softića

Zaštita novinara je prioritet Sindikata medija, čiji su predstavnici juče o sve učestalijim napadima na poslenike javne riječi razgovarali sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem.

Predstavnici Sindikata medija sastali su se sa ministrom povodom sve češćih napada na novinare, a poseban akcenat je stavljen na napad na Tufika Softića kojem je 11. avgusta bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće. Oni su ministra upoznali i sa nasrtajem Vladimira Bebe Popovića na reportere “Vijesti”, što je peti napad na novinare u posljednja tri mjeseca.

Potpredsjednik Sindikata Novak Uskoković juče je rekao “Vijestima” da očekuje rješavanje i posljednjeg incidenta.

On, kao i direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, kažu da ovakvo ponašanje Popovića ne priliči nekome iz NVO sektora.

“Takvo ponašanje, kao i kasnije dodatne uvrede koje su prenijeli pojedini mediji, ne priliče nekom ko pretenduje da gradi respektabilnu NVO, ako je to uopšte njegov cilj u Crnoj Gori, a svakako ukazuju na nedostatak demokratskog kapaciteta i odgovornosti prema javnosti”, poručila je Uljarević.

PCG: Popović je razbojnik

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić saopštio je juče da ta partija osuđuje “razbojničko i nasilničko ponašanje Vladimira Popovića Bebe”.

“Ne ulazeći u razumijevanje koncepta javne politike ovog „NVO aktiviste" ističemo da njegovo ponašanje i projekcija Crne Gore kao društva u kome ima nedodirljivih, u kome se ljudima prijeti, oduzimaju sredstva za rad, ukome se novinari vrijeđaju najprimitivnijim rječnikom i to na radnom zadatku i na javnom mjestu, je nešto protiv čega su se građani borili i za što će se izboriti. Crna Gora nema potrebu za apostolima straha, bahatosti i osionosti, a svako dalje civilizacijsko nazadovanje je apsolutno neprihvatljivo, makar ko ga propovijedao ili sprovodio”, naveo je on u saopštenju.

Dodatno je poražavajuće, poručio je poslanik, to što je događaju prisustvovao i dugogodišnji pripadnik MUP-a koji nije reagovao prilikom ovog čina nasilja, što događaju daje krajnje mučnu dimenziju.

Pozitivna Crna Gora zatražila je juče od nadležnih državnih organa, policije i tužilaštva, da hitno i efikasno sprovedu istragu jer “ovo predstavlja još jedan akt nasilja nad novinarima i medijima ipredstavlja flagrantan primjer kršenja medijskih sloboda”.

Zašto policija Bebi daje svoje resurse

Činjenica da je u društvu Popovića bio visoki službenik policije može ukazati da je on, zbog nekog svog djelovanja, bezbjednosno ugrožen u Crnoj Gori ili da ima privilegovan položaj kod crnogorskih vlasti.

“Uprava policije je dužna da pojasni crnogorskoj javnosti zašto se njeni službenici i njeni resursi angažuju za potrebe lidera jedne nedavno osnovane NVO, kako i sama ne bi bila predmet dodatne i opravdane analize javnosti u ovom slučaju”, upozorila je Uljarević.

Ona je poručila da državni organi moraju konačno početi da rade svoj posao, da primjenjuju zakone u cilju utvrđivanja subjektivne odgovornosti za konkretne slučajeve ma ko bio akter, odnosno da prestanu da tolerišu osionost onih koji misle da im je u ovom društvu sve dozvoljeno i da su iznad zakona.

“Napadi na novinare, ali i na druge pripadnike istinskog civilnog sektora, učestali su i tome dobrim dijelom doprinosi neažurnost i neodlučnost državnih organa, koji svojim (ne)radom pospješuju klimu nekažnjivosti, ali i stvaraju uvjerenje da su neki ljudi u Crnoj Gori “nedodirljivi”, ocijenila je ona. Uljarević ukazuje na opasnost da “zakoni ne važe za sve jednako i da živimo u društvu u kojem je neko legitimna meta zbog svog kritičkog odnosa prema predstavnicima vlasti i sa njima vezanih lica”.

Konjević nezadovoljan istragom napada na Softića

Ministar Raško Konjević obećao je juče predstavnicima Sindikata medija da će prioritet u radu Uprave policije biti rasvjetljavanje svih napada na novinare, kako bi se promijenila percepcija dijela javnosti da postoji nekažnjivost za takva postupanja.

„Bezbjednost novinara i sloboda medija su od izuzetne važnosti za demokratske procese u Crnoj Gori. Svi slučajevi napada na novinare trebaju biti temeljno istraženi“, ponovio je Konjević, a prenosi se u saopštenju Sindikata medija. On je najavio da će do kraja godine biti formirana komisija koja će se baviti utvrđivanjem propusta u istragama koje su pokrenute zbog napada na novinare, a činiće je predstavnici državnih organa, nevladinog sektora i medija.

Konjević je ocijenio da su, prema informacijama koje je dobio, “pojedine policijske radnje sprovedene tokom istrage 2007. (prvi napad na Softića) mogle biti uspješnije”.

Predsjednici Sindikata medija rekli su da su za situaciju u kojoj se nalaze medijski radnici prvenstveno odgovorni istražni organi koji su svojim postupanjima stvorili atmosferu u kojoj je dozvoljeno bez posljedica nasrtati na novinare.

UNDP: Nijesmo mu partneri

Kancelarija UNDP u Podgorici, koju vodi Rastislav Vrbenski, podsjetila je da uvijek promoviše slobodu mišljenja i javnog izražavanja, kao i slobodu medija u skladu sa članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Međunarodnog sporazuma o građanskim i političkim pravima, kao i nedavnom Rezulucijom Savjeta za ljudska prava UN o sigurnosti novinara.

UNDP navodi da su oni samo jednom sarađivali sa Popovićevom NVO i to na organizovanju okruglog stola

U odgovoru UNDP se navodi da su oni samo jednom sarađivali sa Popovićevom NVO i to na organizovanju okruglog stola. Kancelarija UNDP u Crnoj Gori nikada nije imala, kako je objašnjeno, formalne sporazume sa Institutom za javnu politiku, kao što su memorandum o razumijevanju, saradnji ili neki ugovor.

Popovićev plan je da dobru praksu Crne Gore proširi u komšiluku

Na sajtu Popovićevog Instituta piše da je njegova misija reintegracija zapadnog Balkana u međunarodnu zajednicu, pa je u tom kontekstu pohvaljena zvanična Podgorica. “Crna Gora nastavlja na putu daljeg procesa pridruživanja i postaje lider u regionu kada je u pitanju efektivnost i efikasnost usvajanja standarda koji zahtijevaju posvećenost u primjeni i monitoringu, a koji se već uveliko primjenjuju u razvijenim državama evroatlantske zajednice.

Osnivači su pokrenuli ideju Instituta kako bi svoj doprinos rješavanju konkretnih izazova koje ovaj proces podrazumijeva pokrenuli upravo iz Crne Gore, a onda putem prenošenja dobrih praksi svoje buduće aktivnosti proširili i na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu”, piše na sajtu Instituta.

Jedan od ciljeva Instituta je, kako je navedeno, da “identifikuje potencijalne prijetnje društvenom napretku i predvidi probleme u budućnosti”. Kako se Popovićevo ponašanje prema novinaru Miodragu Baboviću i fotoreporteru Luki Zekoviću uklapa u ove proklamovane ciljevea, nijesu objasnili ni profesor Stevan Lilić i Dražen Cerović sa Pravnog fakulteta u Podgorici, sa kojima on sarađuje i kojima su “Vijesti” elektronskom poštom uputili pitanja.

Funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović ocijenio da su opet na djelu crne trojke. On je, na svom Fejsbuk profilu, kazao da je slučaj sa Bebom Popovićem “dokaz da je Milo bivši”.

“Evo dokaza da je Milo bivši. Neće više niko za njih da radi. Brajuško ih je rastjerao i rasvijetlio. Sad su crne trojke iz najbližeg okruženja. Beba Popović i Zoran Jovanović juče su bili crna dvojka, a treći crnjo, presvijetli Cane, izašao je na sporedna vrata. Čovjek je uvijek na vrijeme bataljivao promašene poslove”, napisao je Danilović.

Policija: Mi Jovanovića tamo nijesmo poslali

Član obezbjeđenja premijera Mila Đukanovića Zoran Jovanović, koji je do zgrade ispred koje je Vladimir Beba Popović napao ekipu “Vijesti” dovezao Stanka Subotića Caneta i sa njim ušao kod Popovića, pa potom Popovića dovezao istim službenim automobilom na saslušanje, nije bio na radnom zadatku, saopšteno je iz Uprave policije.

“Policijski službenik Z.J., koji je u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata angažovan od 1. februara 2013. godine, nije bio na službenoj dužnosti 2. i 3. septembra 2013. godine. Z.J. se, dakle, u navedenom objektu nalazio privatno”, piše u odgovoru policije.

Oni su pojasnili da je Jovanović koristio službeno vozilo jer mu je, zbog obavljanja poslova i zadataka na obezbjeđivanju štićene ličnosti koja se obezbjeđuje non-stop. U odgovoru se ističe da će, bez obzira na to što je Jovanović, u svojstvu svjedoka dao izjavu policiji, njegove starješine ispitati po kom osnovu je bio u zgradi u kojoj Popović ima kancelariju.

Da ovo nije prvi put da Jovanović koristi službeni automobil kada je u blizini kontroverznog biznismena Stanka Subotića potvrđuje i fotografija od prije četiri godine, kada je službeni automobil “bora” (PG-CG081), kojim je tada upravljao, snimljen ispred luksuzne Subotićeve vile. Tada je više dobro obaviještenih policijskih izvora “Vijestima” potvrdilo da je Jovanović jedan od glavnih Đukanovićevih pratilaca i čovjek koji uživa veliko povjerenje premijera.

Policija je tada potvrdila “Vijestima” da automobil “bora”, koji je dva dana bio parkiran ispred Subotićeve vile “Montenegro” na Svetom Stefanu, koriste službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata. Inspektori podgoričke policije izuzeli su video zapis sa nadzorne kamere sa zgrade ispred koje je Popović napao fotoreportera i novinara “Vijesti”.

“Video snimak će, uz ostale spise, biti dostavljen osnovnom državnom tužiocu u Podgorici”, saopšteno je iz Uprave policije. Prema nezvaničnim informacijama iz policije, inspektori su već odgledali snimak i o tome sačinili zabilješku.

Galerija

Bonus video: