Pozitivna: Vuka Golubović da podnese ostavku

"Tražimo da predsjednik opštine Berane zbog poražavajuće epidemiološke situacije u Beranama i prebacivanja odgovornosti na nedužne mještane Beransela, podnese ostavku"
13 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.09.2013. 11:03h

Pozitivna se danas oglasila povodom aktuelne situacije u Beranama, zahtijevajući od nadležnih pokretanje krivičnih postupaka protiv odgovornih lica zbog masovnog trovanja stanovnika Berana.

"Pozitivna Crna Gora poziva da se pod hitno prestane sa prijetnjama stanovnicima Beransela i da nadležni konačno utvrde odgovornost zbog alarmantnog zdravstvenog stanja velikog broja Beranaca Pozitivna Crna Gora zbog složene epidemiološke situacije u Beranama izazvane higijenski neispravnom vodom za piće, od nadležnog tužilaštva ponovo zahtijeva hitno pokretanje krivičnih postupaka protiv odgovornih lica zbog masovnog trovanja stanovnika Berana.

Da je voda uzrok epidemije u Beranama, više nema dileme. To su potvrdili ministri zdravlja i održivog razvoja Miodrag Radunović i Branimir Gvozdenović.

Ovo priznanje nije znak demokratskog sazrijevanja ove vlasti niti naknadno probudjena savjest. Iznuđeno priznanje predstavlja uvertiru za neosnovanu osudu nedužnih mještana Beransela za novonastalu tešku epidemiološku situaciju u Beranama, te skretanje teme sa odgovornih za teško zdravstveno stanje preko 1300 ljudi", stoji u saopštenju.

"Istovremeno tražimo da nadležno tužilaštvo ispita da li u radnjama najodgovornijih ljudi u Beranama ima elemenata krivičnih djela protiv životne sredine i uređenja prostora zbog odlaganja smeća na divljoj deponiji “Vasove Vode” gdje se inače nalaze izvori pitke vode.

Tražimo da predsjednik opštine Berane zbog poražavajuće epidemiološke situacije u Beranama i prebacivanja odgovornosti na nedužne mještane Beransela, podnese ostavku.

Tražimo da ministar Radunović prestane zamajavati crnogorsku javnost prebacivanjem odgovornosti za vanredno lošu epidemiološku situaciju, sa najodgovornijih u opštini Berane, lokalne samouprave, Vodovoda i izvođača radova na spornim lokacijama, na nedužne građane Beransela, koji samo brane svoje Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu".

"Nakon utvrđivanja odgovornosti za ovako teško stanje nadležni na lokalnom i državnom nivou moraju raditi svoj posao u skladu sa zakonom, ali iznad i prije svega na savjestan i stručan način. Ukoliko to ne znaju ili nisu u stanju javnost o tome treba obavijestiti, jer na to Ustavom ima pravo", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Azra Jasavić.

Bonus video: