Nikšić: Spaseno oko 1.000, a zbog nedostatka kiseonika uginulo blizu 700 kilograma ribe

"Po dojavi naše čuvarske službe da je u rejonu Do Samardžića zatečena velika količina ribe odmah smo reagovali. Zbog nedostatka ribljih staza i prolaza koje je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, Elektroprivreda u obavezi da izgradi, kao i naglog opadanja i ispuštanja vode iz akumulacije, riba ostaje zarobljena u pojedinim dolovima i rupama", saopštili su iz SRK "Nikšić"
241 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2018. 08:29h

Članovi Sportsko ribolovnog kluba (SRK) "Nikšić" uspjeli su juče da tokom akcije spasavanja ribe, iz dolina i vrtača, u Slano jezero prebace 978 kilograma, uglavnom šarana, dok je zbog nedostatka kiseonika uginule ribe 691 kilogram.

Prije dva dana uspjeli su da iz četiri doline u Slano jezero prebace oko 120 kilograma ribe.

"Po dojavi naše čuvarske službe da je u rejonu Do Samardžića zatečena velika količina ribe odmah smo reagovali. Zbog nedostatka ribljih staza i prolaza koje je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, Elektroprivreda u obavezi da izgradi, kao i naglog opadanja i ispuštanja vode iz akumulacije, riba ostaje zarobljena u pojedinim dolovima i rupama", saopštili su iz SRK "Nikšić".

Akcija je, kako su istakli, konstatovana zapisnikom Ribočuvarske službe uz odobrenje inspektora za slatkovodno ribarstvo. Pozvali su sve sportske ribolovce i volontere da im se pridruže i pomognu u akcijama spasavanja ribe. Sa njima su u prethodne dvije akcije bili volonteri Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN).

"Padom nivoa vode u jezeru, a samim tim i povlačenjem jezera na niže kote, stvaraju se mala jezerca u koje riba ostaje zarobljena. Jezerca tokom ljeta presušuju i dolazi do uginuća ribe. Ovakvo stanje se odavno moglo izbjeći da se pristupilo adekvatnom planiranju vodostaja i pravljenju ribljih staza ili zaravnavanju dolina", kazao je Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

On je istakao da Elektroprivreda, koja gazduje vještačkim akumulacijama, mora voditi računa i o "nesmetanom funkcionisanju ekosistima, a ne samo o proizvodnji električne energije".

"Smatramo da Elektroprivreda ne smije ostajati imuna na ovaj problem jer eksploatiše vode jezera za proizvodnju električne energije, a samim tim utiče i na promjene nivoa vode u jezeru. Uskoro treba da počne redovni godišnji remont hidroelektrane Perućica kada će doći do pražnjenja vode iz sistema kanala pa se i tu može očekivati novo uginuće ribe. Zahtijevamo da se preduzmu adekvatne mjere kako do toga ne bi došlo", naglasio je Karadžić.

On je pozvao i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da zajedno sa drugim "relevantnim činiocima koji gazduju vodama Slanog jezera naprave plan i realizuju aktivnosti koje u budućnosti neće dovoditi do ovakvih posljedica".

Galerija

Bonus video: