Ministarstvo prosvjete: Imali smo plemenitu namjeru, nećemo graditi vrtić na silu pod kordonima policije

"Planirana gradnja se naslanjala na sve prethodne odluke državnih organa u proteklih deset godina. No, nekako smo posebno prethodnoh dana došli do tačke da se izgradnja tog vrtića počela predstavljati kao agresorski čin, što je besmisleno"
5995 pregleda 28 komentar(a)
Posječeni čempresi u Baru na mjestu gdje je bio planiran vrtić, Foto: Danilo Pavlović
Posječeni čempresi u Baru na mjestu gdje je bio planiran vrtić, Foto: Danilo Pavlović
Ažurirano: 20.02.2019. 17:54h

Ministarstvo prosvjete je, kao uostalom i cjelokupna Vlada, imalo plemenitu namjeru i obezbijedilo je 2,5 miliona eura za gradnju novog vrtića u Baru, kako bi na taj način stvorili najbolje uslove za barsku djecu, saopšteno je danas iz tog Vladinog resora.

Premijer Duško Marković zatražio je od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju, između ostalog, i zasađivanjem 90 čempresa.

"Planirana gradnja se naslanjala na sve prethodne odluke državnih organa u proteklih deset godina. No, nekako smo posebno prethodnoh dana došli do tačke da se izgradnja tog vrtića počela predstavljati kao agresorski čin, što je besmisleno. Zato je i donešena odluka da ništa ne treba raditi na silu i pod kordonima policije, a posebno ne objekat poput vrtića. Žao nam je što je propuštena velika prilika jer nije prepoznata najbolja namjera, a to je da se obezbijedi dodatni prostor za najmlađe u opštini koja spada u red onih sa najvećom prebukiranošću predškolskih ustanova", istakli su iz Ministarstva prosvjete.

U saopštenju se dodaje da ovakva situacija treba da služi kao podsjetnik svima da građani na vrijeme moraju koristiti mehanizme učešća u odlučivanju, koji jesu bili dostupni.

"I da makar kad je riječ o temama koje se tiku nasih najmlađih, ne smiju da dozvole politizaciju bilo koje vrste, kako se više nikad ne bi došlo u situaciju da se nakon 10 godina legitimnih i legalnih odluka državnih organa, one počnu problematizovati do ove mjere. Uprkos svemu, u narednom periodu ćemo biti do kraja posveceni gradnji vrtića na novoj lokaciji u Baru, ali će na žalost za to biti potrebno određeno vrijeme", zaključili su iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: